Zondag 22 oktober 2017: Excursie naar Fort Leopold en de Lazarijberg in Diest

Diest is de stad van de fortificaties. Je hebt er het fort Leopold in de Lazarijberg, de Citadel in de Allerheiligenberg en de stad zelf was helemaal omwald en beschermd met grachten en weilanden die moedwillig blank konden worden gezet. Om te begrijpen waarom moeten we terug naar de onafhankelijkheid van Belgiƫ in 1830. Om zich te verdedigen tegen pogingen van de Hollanders om Belgiƫ terug in te nemen, werd Diest uitgebouwd tot een vestingstad. De Hollanders konden immers vanuit het noorden via de Kempen Diest bereiken en vandaar het centrum van het land. Fort Leopold was een onderdeel van de verdedigingsgordel rond Diest. De bouw startte in 1841. Het was een zelfstandig, vooruitgeschoven fort ingebed in de zuidflank van de Lazarijberg. Vandaag staat het fort leeg. Het is nu een belangrijke overwinteringsplaats voor vleermuizen.

Tijdens onze excursie komen we alles te weten over de geschiedenis van het fort. Daarna wandelen we de Lazarijberg op, waarop al voor 1281 de lazarij, het leprozenhuis, van Diest stond. Natuurpunt Diest heeft hier intussen 5 ha in eigendom. Bijzonder aan dit gebied is dat het een zuidhelling is van een ijzerzandsteenheuvel, wat in principe garant staat voor een grote en bijzondere soortenrijkdom.

Afspraak: zondag 22 oktober om 10u00 aan de achterzijde van het station van Diest bij de voetgangersbrug op de Fort Leopoldlaan.
Info: Margriet Vos, margriet.vos@gmail.com

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
e-mail icon