Afdeling: Linter

Ontdek natuur en landschap in de Getevallei

Met foto-excursie in kader van de fotowedstrijd 'Gete in beeld': meer info

Zondag 25 mei 2014 van 14u00 tot 17u00


Getevallei, Latebroeken, foto Kevin Lambeets



De vallei van de Gete is gekenmerkt door haar naar Vlaamse normen brede en gave structuur.

Ter hoogte van Neerlinter en Drieslinter ontstond hier door de jaren heen een bocagelandschap, afgewisseld met broekbossen, al of niet ingeplant met populier, landbouwpercelen en natte, lokaal struweelrijke ruigten (wastines). Een grote verscheidenheid dus, net datgene dat de Kamsalamander nodig heeft, samen met de aanwezigheid van voldoende geschikte voortplantingspoelen. Niet toevallig is één van de meest duurzame populaties van deze Getedraak, want zo wordt dit beestje in Linter genoemd, aanwezig in het natuurgebied Doysbroek-Viskot. Ten einde deze lokale, geïsoleerde populatie nieuwe kansen te geven, ging de provincie Vlaams-Brabant aan de slag in de aanpalende ‘Grote Getevallei’.

Dit natuurinrichtingsproject, opgestart door de provincie Vlaams-Brabant in 1998, groeide ondertussen verder uit tot een natuurcomplex van meer dan 200ha tussen Linter en Budingen, Zoutleeuw. De provincie wist zestien nieuwe poelen aan te leggen binnen haar projectgebied. De afstand tussen deze nieuwe poelen en het Viskot bleef echter aanzienlijk. Stapstenen waren alsnog nodig, en Natuurpunt Linter bleef niet bij de pakken zitten. Met het Charter voor Biodiversiteit onder de arm, vroeg de afdeling de gemeente voor logistieke ondersteuning. Begin september 2012 verschenen al twee nieuwe poelen in het Viskot, in directe nabijheid van de bezette poelen. In het najaar van 2013 werden dan nog eens twee poelen aangelegd, op enkele tientallen meters van de oude poelen. Stilaan verrijst een écht en functioneel verbonden poelennetwerk in de Grote Getevallei, waar de Getedraak volop van zal profiteren!

 

Daarnaast zet Natuurpunt Linter ook in op herstel van een kleinschalig bocagelandschap.
Zo werd een oude houtkant gecompenseerd die door een aanpalende landbouwer illegaal werd vernietigd. Van dit landschapsherstel profiteren ook talloze zangvogels. Soorten als Spotvogel en de kirrende Zomertortel krijgen nieuwe kansen geboden. In de dense struwelen langsheen de poelen of elders in het Getebos weet ook de Matkop een plaatsje te veroveren, terwijl de schuchtere Bosrietzanger zijn plaats opeist tussen de ruigten. Een aantal broedkoppels Wielewaal blijven bestendigd in de oudste populierenbossen. Maar de echte ambassadeur voor natuurherstel in de Getevallei is de Grauwe klauwier, een rovende zangvogel die we het al te graag naar zijn zin maken. Daarnaast is het ook uitkijken naar leuke vlindersoorten zoals het Kaasjeskruiddikkopje en het Bruin blauwtje, die aan een stevige opmars bezig zijn in de Getevallei.

Ben jij benieuwd naar de resultaten van alle inspanningen die de Provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Linter en Natuurpunt leverden? Kom dan zeker naar onze wandelactiviteit op 25 mei 2014. Op vier verschillende tijdstippen kan je aansluiten bij een geleide wandeling. Het vertrekpunt ligt langs de Oude IJzerenweg, t.h.v. het Stationsplein te Drieslinter. Van daaruit loopt ons traject dwars doorheen de Grote Getevallei en het Doysbroek-Viskot om langs de oevers van de Grote Gete terug te keren… in het spoor van de machtige Getedraak.

Plaats: Stationspleintje Drieslinter, Stationsstraat, Drieslinter
Info: Wim Fourie, 0474 92 44 76, wim.fourie@yahoo.com
Organisatie: Natuurpunt afdeling i.s.m. Natuurpunt Zoutleeuw, Regionaal Landschap Zuid-Hageland en gemeente Linter