Natuur.ambassadeurs binnen Oost-Brabant

OPROEP: wie zich geroepen voelt NATUUR.AMBASSADEUR voor een natuurgebied  binnen Oost-Brabant te worden: aanmelden: https://docs.google.com/forms/d/1CA45hkoKR7ekjI10b0U3beEGdW05TQnUI0RybXgZKxg/viewform?edit_requested=true

Natuur.ambassadeur wat is dit? 

Het beheren van natuurgebieden is geen evidentie. Het zijn de lokale afdelingen ondersteund door Natuurpunt Vlaanderen die de natuurgebieden uitbouwen. Het vrijwilligerswerk hierbij is essentieel. Afdelingen mandateren een aankoper die binnen een vastgesteld kader voorstellen doet voor verwerving en uitbreiding van de gebieden. De conservator en het beheerteam zijn verantwoordelijk voor het dagdagelijkse beheer. Een hele verantwoordelijkheid. Maar we willen ook vrijwilligers meer laagdrempelig betrekken bij de natuurgebieden. Daarom willen we binnen Natuurpunt Oost-Brabant het concept Natuur.ambassadeur uitrollen.

De Natuur.ambassadeur is een vrijwilliger die zich op de hoogte wil stellen van het reilen en zeilen binnen een bepaald reservaat of een groep van reservaten in een afdeling of een streek, en zich wil verdiepen in het belang van deze reservaten voor de samenleving. Van de Natuur.ambassadeurs verwachten we dat ze de werking rond de natuur.gebieden willen uitleggen aan het publiek (bv. de bezoekers van het gebied, de buurt enz.). Dit kan door mensen welkom te heten in een natuurgebied en door de bezoekers te sensibiliseren voor een natuurvriendelijk gedrag en eventueel mee natuurpunt en de werking rond het gebied te versterken. De Natuur.ambassadeur treedt op als gastheer voor het betrokken natuurgebied én voor Natuurpunt. De Natuur.ambassadeurs hebben daarom de taak om geregeld en herkenbaar aanwezig te zijn in de gebieden als gastheer en aanspreekpunt om een toelichting te geven over het gebied, het beheer, de werking rond het gebied en als er dingen echt mislopen mensen hierop correct maar steeds vriendelijk en niet belerend aan te spreken. Hierbij is de herkenbare  aanwezigheid en aanspreekbaarheid meestal al voldoende.  We hebben voldoende ambassadeurs nodig gezien het aantal natuurgebieden.

 

Waarom natuur.ambassadeurs?

Velen beschouwen Natuur.gebieden als een evidentie, dikwijls zelfs als een plaats waar ze hun vrije tijd naar willekeur kunnen invullen. Het komt erop aan mensen duidelijk maken dat bij de uitbouw en het beheer van het natuurgebied vele inspanningen gemoeid zijn en dat deze gebieden een schat aan biodiversiteit bevatten. Dat het beheer gebeurt volgens een goeddoordacht en vastgesteld Natuurbeheerplan gericht op het bereiken van de vastgestelde natuurstreefbeelden en dat het maaien, laten begrazen, hakhoutbeheer enz gebeurt met grote inzet van een lokaal vrijwilligersbeheerteam in functie van het bereiken van deze doelen. Doelen die ook periodiek gemonitord wordt. Natuur.gebieden  zijn plaatsen waar de natuur, de planten en dieren hun leefgebied hebben, en mensen hiervan kunnen genieten. Het zijn gebieden die tal van ecosysteemdiensten leveren, maar waar ook regels gelden. Dit uitdragen door hun herkenbare en aanspreekbare aanwezigheid in het gebied is de kerntaak van de natuur.ambassadeurs.

We willen de uitbouw van een netwerk natuur.ambassadeurs systematisch aanpakken en de komende periode  gebruiken om een ondersteuningsstructuur ( beschikbaar stellen van herkenbare fleeces) en een basisvorming voor Natuur.ambassadeurs binnen de Regionale Vereniging Natuur en Landschap - NPOB op te zetten. We zullen een initiatiecursus in de subregio's uitrollen. Dit is al zeer concreet voor Bierbeek ( regio Zuid-Oost Brabant), Rillaar ( Hagelands Heuvelland). Voor Midden Brabant volgt later een initiatief.

Oproep

We doen een oproep aan Natuurpunt-leden die mogelijk geïnteresseerd zijn om Natuur.ambassadeur te worden om zich aan te melden op het e-mailadres: npob@natuurpunt.be met aanduiding van de reservaten waarvoor ze willen meewerken. Geef ook aan welke basisvorming je verwacht of reeds heb, bv. of je reeds actief lid bent van een afdeling/beheerteam, of je al cursussen gevolgd hebt…  Het is de bedoeling om geïnteresseerden een laagdrempelige mogelijkheid van engagement te bieden, dus mensen met een hart voor natuur die wel graag een natuurgebied bezoeken maar nog geen gespecialiseerde kennis of een specifiek mandaat hebben. Wie zich aanmeldt, wordt gecontacteerd voor een startevenement.

In de initiatiecursus zullen volgende items gedurende 3 lessen ( donderdagavonden) maar ook tijdens de lesexcursies ( zondagvoormiddag) aan de orde komen:  Wat is NP als vereniging en vrijwilligerswerking, hoe wordt een reservaat uitgebouwd en gefinancieerd, hoe ziet een NBP eruit en hoe wordt het beheer georganiseerd, wat doen de vrijwillige natuurbeheerteams, beantwoorden van veel gestelde vragen: waarom maaien, grazen, open en gesloten landschappen, natuurdoelen, communicatie en omgang met publiek. Naast de introductielessen worden er een 4 tal werksessies in de vorm van concrete terreinexcursie gepland in de gebieden waar de ambassadeurs actief willen zijn. Bij de afsluiting worden concrete afspraken gemaakt en worden de deelnemers formeel natuur.ambassadeur voor de betrokken gebieden en wordt gezorgd dat ze herkenbaar ( een natuur.ambassadeur fleeze en een legimitatiekaart) zijn op het terrein. In de periode tot de start van de cursus worden de geinteresseerden die zich opgaven op de lijst ( https://docs.google.com/forms/d/1CA45hkoKR7ekjI10b0U3beEGdW05TQnUI0RybXgZKxg/viewform?edit_requested=true) uitgenodigd voor een kennismakingsexcursie.

De eerste cursus start in Bierbeek tweede helft van maart- eerste helft van april. Nadere informatie hierover en over de andere initiatiecursussen wordt voor het einde van het jaar medegedeeld en zal ook in het eerste nummer 2025 aangekondigd worden. 

Geinteresseerd ? Meld je aan https://docs.google.com/forms/d/1CA45hkoKR7ekjI10b0U3beEGdW05TQnUI0RybXgZKxg/viewform?edit_requested=true
 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
e-mail icon