EEN CADEAU VOOR DE JARIGE VERENIGING: 10 000 LEDEN IN LUSTRUMJAAR
40 jaar inzet voor natuur en landschap verdient je steun.

Veertig jaar opkomen voor natuur en landschap is niet niks. Deze inzet heeft vele mijlpalen in het landschap nagelaten, en dit in elke gemeente. Dank zij deze inzet is er nu meer natuur, is het landschap en de cultuurhistorie er sterker uitgekomen. Dat zullen we tonen tijdens een reeks mijlpaalactiviteiten. Ook in jouw gemeente en in jouw omgeving is er meer natuur gekomen, natuur om van te genieten, en wordt de biodiversiteit echt gekoesterd door goed natuurbeheer. Daar zorgt Natuurpunt samen met de vele beheerteams en vrijwilligers in de Natuurpuntafdelingen voor. 8640 gezinnen zijn in Oost- en Midden-Brabant reeds lid van Natuurpunt. Tijdens het lustrumjaar willen de kaap van 10 000 leden bereiken omdat we overtuigd zijn dat de inzet voor natuur, landschap en erfgoed breed gedragen wordt en steun van de bevolking heeft. Zo krijgt de jarige vereniging een ruggensteuntje om met nieuwe energie krachtig aan de toekomst van natuur en landschap voor en met iedereen te werken. Dat betekent concreet: verder werken aan de uitbouw van netwerken van natuurgebieden, aan de versterking van landschapselementen, aan meer natuur en aandacht voor het landschap in landbouwgebied, aan nieuwe bossen en kansen voor nieuwe natuur in de valleien door ruimte te geven aan rivieren en water. Terwijl we ook de biodiversiteit en koestersoorten in stad en dorp niet vergeten. Op die manier streven we naar een landschap met een streekidentiteit waar het goed is te wonen en te recreëren, waar kinderen en gezinnen nog in contact kunnen komen met natuur en de mogelijkheid krijgen voor verwondering en ontdekking in hun omgeving.

 

Vandaar deze oproep: doe de jarige vereniging een cadeau door een nieuw lid te werven!
Leden werven is een signaal geven aan onze gemeentebesturen en overheden dat je natuur en landschap belangrijk vindt. Het is tonen dat je de inzet van de vele Natuurpuntvrijwilligers ondersteunt en waardeert.

 

Lid worden is in eerste instantie een kans voor het lid. Hij of zij ontvangt dan dit regionaal tijdschrift Natuur en Landschap en het Natuur.blad. Een lid kan gratis deelnemen aan alle activiteiten en wandelingen en kan tegen een aangepaste prijs cursussen volgen ingericht door de vereniging. Bovendien behoort het nieuwe lid tot een vereniging met enthousiaste mensen, met vele vrijwilligers die van hun streek houden en samenwerken om van hun leefomgeving iets mooi te maken.

 

Lid worden kan door overschrijving van € 24 op rekeningnummer 230-0044233-21 van Natuurpunt, met de vermelding 'nieuw lid of door het domicilieringsformulier af te drukken en in te vullen en aan Natuurpunt toe te sturen of te bezorgen op één van de grote activiteiten zoals de Walk for Nature. Elk nieuw lid ontvangt ook nog een leuk welkomstpakket en de nieuwe wandel- en fietsbrochure met vele wandelmogelijkheden in en om de natuurgebieden in Vlaanderen en Wallonië. Doen!

   

10 redenen om nu lid te worden van Natuurpunt

1. 3250 ha beheerd Natuurgebied in 85 projecten als schatkamer van Biodiversiteit gespreid over Midden- en Oost-Brabant

http://www.velpe-mene.be/10redenen/10redenen-01-rozendaal.jpg

Biodiversiteit in veelvoud, voor nu en voor morgen, gekoesterd door met mensen met een hart voor natuur: Wat zouden we in Midden- en Oost-Brabant missen aan biodiversiteit zonder de door Natuurpunt beheerde gebieden? De prachtig bloeiende soorten- en orchideeënrijke hooilanden zoals Torfbroek, Vorsdonk, Achter Schoonhoven, Hagelandse vallei, Snoekengracht? De kalkgraslanden met bijenorchis, bleek bosvogeltje zoals in Rosdel en de Hoegaardse valleien op gronden waarvroeger akkers waren? Nu zijn het natuurgebieden vol leven en biodiversiteit. Er zijn de bossen mét dood hout, mét voorjaarsbloeiers en mét brede bosranden zoals Silsombos, Meldertbos en Kastanjebos. Er zijn de moerasboscomplexen van Aronsthoek en de Hagelandse vallei die we spontaan tot ontwikkeling laten komen. Er is ruigere natuur met moerassen, ruigten, rietlanden en waterpartijen die het leefgebied vormen voor water- en rietvogels en tezelfdertijd een belangrijke rol spelen voorde waterhuishouding zoals de Demerbroeken in de Demervallei, Aronst Hoek in de Getevallei en het Paddepoelcomplex in de Velpevallei. Lees meer: http://www.natuurpuntoostbrabant.be/docs/PDF/Pagina's%20van%20definitieve%20versie%20n&l%20nr%204%20p12-13.pdf of ga naar: www.geefomnatuur.be
De biodiversiteit en de inzet van de mensen voor natuur en het landschap willen we tijdens het lustrumjaar concreet tonen aan de hand van 9 mijlpaalactiviteiten. Een staalkaart van inzet.

2. Mijlpaal: Europese Natuur in de Molenbeekvallei en Koebos op de grens van Lovenjoel en Pellenberg. Nieuwe uitbreiding met 2,5 ha Park Salve Mater

Met het Koebos en Langebos wordt circa 32,5 ha door Natuurpunt beheerd van een groter geheel op de grens van Lovenjoel, Pellenberg en Boutersem in de vallei van de Molenbeek en aansluitend aan de oostelijke rand van de Leuvense agglomeratie.
Het gaat om een Europees Habitatgebied met oude eikenbossen, elzenbroek- en bronbossen, kalkrijke hooilanden met dottergraslanden en moerassen met riet en moerasspirea. Dit gebied herbergt vele zeldzame soorten zoals goudveil, bittere veldkers, reuzenpaardenstaart maar ook unieke soorten als gele zegge en kalkgebonden zeldzame mossen. Bij de beheeropties werden de eikenbossen, de elzenbroek- en bronbossen alle kansen gegeven om verder spontaan te ontwikkelen. Een reeks populierenbestanden werden omgevormd tot mooie Elzenbroekbossen of eikenbos in ontwikkeling. Op een aantal weilanden die vroeger nogal intensief gebruikt werden werd een bosuitbreiding gerealiseerd en werd op een andere plaats én een educatieve poel en boomgaard aangelegd.
Op hellingsakkers is inmiddels een structuurrijk en soortenrijk grasland ontwikkeld met zelfs al de gevlekte orchis. De kalkrijke graslanden ontwikkelen ook zeer soortenrijk met unieke soorten als gele zegge. Alle experten zijn het erover eens dat het Koebos tezamen met het Zwartebos onze varianten zijn van de kalkrijke en kwelrijke hooilanden met een unieke soortensamenstelling. In het voorjaar is er de aspectbepalende bloei van o.m. Pinksterbloem. Aspectbepalend in de winter is de massale aanwezigheid van de maretak. Er is een uitgestippeld wandelpad. De hooilanden worden sinds 10 jaar  jaarlijks gemaaid, de rietlanden worden cyclisch gemaaid.
Een uniek gebied op de rand van de Leuvense agglomeratie, bereikbaar met openbaar vervoer vanuit het Park van Pellenberg.

Op zondag 1 mei ben je onze gast om met deze mijlpaal van de lustrumvierende vereniging te komen kennis maken. Afspraak: 14u30, kasteel 'de Maurissens' (UZ Pellenberg), Weligerveld 6, 3212 Pellenberg.

3. Mijlpaal Orchideeën kijken en Levende Velpe in de Snoekengracht 7 mei

Zaterdagavond 7 mei 2011: Snoekengracht te Boutersem
De Snoekengracht is een groene oase  vol van biodiversiteit en met een meanderende Velpe met terug zuiver water midden in het dorp. De Snoekengracht ligt in een netwerk van reservaten in de Velpevallei van bron tot middenloop met de vernatting in de omgeving van de Paddepoel. De Snoekengracht vertelt een heel verhaal van natuurbeheer en inzet voor het behoud van een levende Velpe. De Snoekengracht is sinds 1976 reservaat: 35 jaar wordt dit gebied al beheerd. De Snoekengracht verenigt biodiversiteit en cultuurhistorie en vertelt op een indringende wijze het verhaal van de lustrumvierende vereniging. De pioniers van het eerste uur en een enthousiaste ploeg jongeren maken je tijdens deze mijlpaalactiviteit wegwijs in het natuurgebied en besteden aandacht aan de vele anekdotes en de geschiedenis van de vereniging die hier geschreven is. Breng vrienden en kenissen mee: ze zullen verwonderd zijn van dit unieke wervend project.

19u00: Start verschillende geleide mijlpaalwandelingen
NMBS-station Vertrijk, Boutersem, laarzen noodzakelijk
Gelegenheid om na te genieten bij een drankje en een vuurkorf

4. Mijlpaal: GETEVALLEI VAN HOEGAARDEN TOT HALEN: EEN GROOT NATUURGEBIED VAN EUROPESE ALLURE VIA EEN GEÏNTEGREERDE BENADERING NATUURONTWIKKELING EN WATERBEHEER.  Mijlpaalactiviteiten op 15 mei en 9 oktober

De Getevallei is een europees natuurgebied in wording. Het is tevens een mijlpalen in de geschiedenis van de vereniging maar ook voor de biodiversiteit met uitdagingen voor de toekomst. Dat geldt zeker voor de projecten Getevallei-Doysbroek en Aronsthoek die gekaderd zijn in de totaliteit van de Getevallei.

Natuurpunt Oost Brabant nodigt uit op
Zondag 15 mei  2011: Getevallei te Linter
Kennismaken met de Getevallei van Latembroeken, Doysbroek en de provinciale Getebossen.
De brede Getevallei van onbekend restgebied tot natuurcomplex van internationaal belang: meer dan een verhaal. Een prioriteit in dit lustrumjaar.
Doorlopend van 14u00-18u00: Doysbroek, wandelingen op uitgezette circuits met stands, kinderactiviteit, Gelegenheid om na te genieten bij een drankje en een vuurkorf
Info: www.natuurpuntoostbrabant.be of Kevin Lambeets, 0497 92 09 91

Zondag 9 oktober 2011: Aronsthoek te Geetbets
Aronsthoek te Geetbets samen met Betserbroek is met zijn 225 ha het snelst groeiend reservaat in Oost-Brabant. In de Getevallei wordt gewerkt aan een groots natuurcomplex vol afwisseling. Samen met Het Vinne, Meertsheuvel en stroomopwaarts Doysbroek, de Getebossen, het Tiens Broek en verder de Getebeemden in Hoegaarden is dit een sluitstuk van een verbonden en samenhangend netwerk van de gewestgrens met Wallonië tot de monding in Limburg. Een mijlpaal in 40 jaar geschiedenis.
14u00: Dorpstraat Geetbets aan de kruising met de Gete

5. Mijlpaal: Donderdag 2 juni 2011 (Hemelvaart): Landschapswandeling Demerbroeken te Scherpenheuvel-Zichem

De Demerbroeken tussen Aarschot en Diest vormen veruit het grootste aaneengesloten natuurgebied in Oost-Brabant, met bovendien een
enorme variatie aan nog soortenrijke habitats zoals overstromingsgraslanden, trilvenen, droge donken…. Dit heeft positieve gevolgen voor flora, fauna en de mensen die het gebied nu volop kunnen bezoeken.
Zonder het optreden van de Regionale Natuur en Landschap, nu Natuurpunt Oost-Brabant, was het gebied voorgoed verloren geweest voor het nageslacht.
14u00-17u00: Huize Ernest Claes, Ernest Claesstraat 152, Zichem
Info: Manu Vlaeyens, 016 32 63 60, 0473 94 16 08, manu.vlaeyens@natuurpunt.be

6. Mijlpaal: Zondag 5 juni 2011: Walk for Nature 2011 Silsombos te Erps-Kwerps (Kortenberg)

Blauwborst - Willy Vandersteegen


De Walk for Nature 2011 is een grote gezinswandel- en fietsdag die de natuurontwikkeling en de landschappelijke troeven in de streek in de verf zet. Tijdens het lustrumjaar laten we het grote publiek kennismaken met de zeldzame kalkminnende flora en duizenden orchideeën, en met vogels als nachtegaal, blauwborst in het groene hart van Midden-Brabant.
Doorlopend heel de dag. Vanaf 8u vroege vogels en vanaf 10u tot 16u vertrek wandelcircuits en randanimatie.
Startlocatie: Gemeenteschool de Klimop te Erps-Kwerps (gemeente Kortenberg)
Organisatie: NP Kortenberg en NP Kampenhout ism NPOB
Info: www.walkfornature.be

7. Mijlpaal: Zondag 12 juni 2011: Orchideeënwandeling Vorsdonkbos-Turfputten te Gelrode (Aarschot)

Vorsdonkbroek is één van de klassiekers in de geschiedenis van onze vereniging. Dankzij het afdwingen van de bescherming en het beheer
van waardevolle delen sinds 1979 werden verloren gewaande natuurwaarden terug springlevend. Ook bij het brede publiek zijn de bloemenrijke
graslanden met ontelbare aantallen gevlekte orchis een begrip geworden, zelfs in gans Vlaanderen.

14u00-17u00: oud stationsplein (hoek huidige Wipstraat en Vorsenzang) te Gelrode. Wandelingen, info, dranken en hapjes.
Info: Bert Neefs 016/56.09.31, bert.neefs@skynet.be

8. Mijlpaal: Rosdel/Hoegaardse valleien: van Intensieve hellingsakkers naar soortenrijke graslanden met orchideeën. Kom kennismaken op zondag 19 juni.

Het onvolprezen gebied Rosdel, maakt deel uit van de Hoegaardse valleien. Een uniek natuurontwikkelingsproject van meer dan 60 ha met kalk- en droge graslanden op flanken grotendeels aangelegd na 2000.  Met zeer zelfdzame soorten van kalkgraslanden met borstelkrans, donderkruid maar ook unieke orchideeën zoals honderden bijenorchis, bosorchis, bokkenorchis, bosvogeltje… Het wordt ook gekenmerkt door  hermeanderende beken en vernatting in valleien. Dit is het leefgebied voor de weide- en bosjuffer. De beken zijn het biotoop van de rivierdonderpad waarvoor een programma loopt. Het gebied is afgewisseld met bosjes, struwelen en holle wegen. Het is een  voorbeeld van een structuurrijk en soortenrijk gebied. Natuurontwikkeling  met resultaten….. Een project dat geschiedenis schreef. Dat willen we tonen.

Zondag 19 juni 2011: Orchideeënwandeling Rosdel te Hoegaarden
14u00: Start Geleide wandeling; 14;00- 15u30: start vrije wandelingen langs gemarkeerd circuit (speciaal voor de dag) met 2 landschapsposten. Start; Tuinen van Hoegaarden/ kerk Hoegaarden
Nagenieten bij historische documenten rond de landschapsgeschiedenis en een streekbiertje kan in het uniek historisch pand ‘ Het Schip’ in Nerm,

9. Zondag 4 september 2011: Koeheidedag te Bertem

De Koeheide ontsluit een mijlpaal in de geschiedenis: niet alleen aandacht voor natuur in valleien maar ook natuur in een prachtig terrassen- en graftenlandschap op de rand van het agrarisch plateau. Eens een gedurfde droom, nu een prachtig project in volle ontwikkeling.
10u00-18u00: tent op de Bertemse Heideweg
Info: Eddy Macquoy, 0485 41 21 99, eddy@koeheide.be

10. Gemeentelijke charters, koestersoorten, cursussen, natuurstudie en beleving

   

Natuurpunt Oost Brabant komt op voor natuur en landschap als een kans en een meerwaarde voor een streek
De bovenstaande mijlpalen maken veel duidelijk, maar in elke gemeente en in elke buurt wordt gewerkt aan meer natuur, versterking Landschap, meer biodiversiteit en zorg voor landschap in het agrarisch gebied, meer ruimte voor rivieren en water in onze valleien, biodiversiteit in stad en dorp. Reden om de mensen die dagelijks opkomen voor natuur en landschap een hart onder de riem te steken en leden te werven voor Natuurpunt  en mee te doen aan de lustrumcampagne: 10 000 leden in Oost en Midden-Brabant.