Natuurpunt en KU Leuven presenteren het ‘Verleden, Heden en Toekomst van Boortmeerbeeks Broek’ tijdens de Archeologiedagen

De valleien van Dijle en Demer hebben altijd de mens aangetrokken, waaronder ook wetenschappers van de KU Leuven. Archeologen, geografen en historici van de universiteit hebben het onderzoek in de valleien sinds enkele jaren nieuw leven ingeblazen. Het Flemish Valley Survey Project (o.l.v. prof. Philip Van Peer, onderzoeksgroep archeologie) onderzoekt het valleilandschap tijdens de laatste ijstijden en tussenijstijd en de aanwezigheid van Neanderthalers daarin. Het Floodplainscapes-project (o.l.v. prof. Gert Verstraeten, onderzoeksgroep geografie) richt zich op de reconstructie van mens-omgevingsinteracties in valleigebieden van de jongere prehistorie tot nu.

Het onderzoek gebeurt in samenwerking met o.a. Natuurpunt. Waar de wetenschappers van de KU Leuven het verleden proberen te begrijpen, onderneemt Natuurpunt stappen om het landschap en de mens in Boortmeerbeeks Broek een plaats te geven in het heden en de toekomst.

Tijdens het weekend van de Archeologiedagen (www.archeologiedagen.be) zullen de partners hun werking presenteren op zaterdag 10 oktober 2020. Die zaterdag is het mogelijk een korte wandeling te maken doorheen het Boortmeerbeeks Broek waar op enkele vast punten een corona-veilige uitleg gegeven zal worden. In overeenstemming met de corona-maatregelen is het enkel mogelijk om na inschrijving deel te nemen. Meer informatie kan u vinden op https://bit.ly/3hOaBee

 

Zaterdag 10 oktober - 9u30 tot 16U30
Boortmeerbeek Broek
Inschrijven verplicht

De valleien van Dijle en Demer hebben altijd de mens aangetrokken, waaronder ook wetenschappers van de KU Leuven. Archeologen, geografen en historici van de universiteit hebben het onderzoek in de valleien sinds enkele jaren nieuw leven ingeblazen.

Op zaterdag 10 oktober stellen ze hun werking voor in het Boortmeerbeeks Broek. Ze presenteren hun ideeën met betrekking tot het landschap, van de talloze veranderingen gedurende de voorbije 120.000 jaar tot de toekomst ervan. De positie van de mens is hierin steeds van belang. Het onderzoek gebeurt in samenwerking met o.a. Natuurpunt. Waar de wetenschappers van de KU Leuven het verleden proberen te begrijpen, onderneemt Natuurpunt stappen om het landschap en de mens in Boortmeerbeeks Broek een plaats te geven in het heden en de toekomst. 

De wandelroute is ca. 1 km lang , waarlangs op verschillende locaties een toelichting wordt gegeven. In verband met de Corona-richtlijnen werken we met tijdsblokken en inschrijvingen. Elk half uur kan een nieuwe groep van max. 10 personen starten. Waar nodig wordt handgel voorzien. We vragen verder iedereen ouder dan 12 jaar een mondmasker te dragen. Maskers zijn niet op locatie te verkrijgen. 

Alle informatie en inschrijvingen via www.archeologiedagen.be

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
e-mail icon