Zondag 27 augustus 2017: De Kracht van het water, de parel van de vallei - Boortmeerbeek

De Focusactiviteit van NPOB en NP Boortmeerbeek:De Kracht van het water, de parel van de vallei - Boortmeerbeek met een toelichting door Prof Gert Verstraeten over heel de morfologie en ontstaansgeschiedenis van de brede dijlevallei tussen Leuven en Mechelen was een groot succes met niet minder dan 120 deelnemers. Dank aan NP Boortmeerbeek. Dank aan Prof Gert Verstraeten.

Presentatie prof. Gert Verstraeten: klik hier

Maak kennis met 10.000 jaar dynamische geschiedenis van de Dijlevallei op een  verklarende wandeling door Pikhakendonk met Prof. Dr. Gert Verstraeten.

Prof. Dr. Gert Verstraeten is hoogleraar Geografie aan de Faculteit Wetenschappen van de KU Leuven. Hij onderzoekt o.a. de lange termijnevolutie van het landschap en is vooral gespecialiseerd in het bestuderen van de menselijke impact op de vorming van rivierlandschappen. Gert Verstraeten groeide op in Boortmeerbeek en is dan ook sterk vertrouwd met de streek.

Datum:           zondag 27 augustus 2017 om 14u

Vertrek:          Scoutslokaal ‘De Kalleberg’ Schoubroekstraat  Boortmeerbeek

Wat:                Een inleidende voordracht, gevolgd door een wandeling langs de waterlopen en de geografische merkpunten in het landschap.

De natuur kneedt het landschap door een geraffineerd samenspel van klimaat, water en bodem. De mens werkt het af tot een cultuurlandschap. Dit is de geschiedenis van ruim 10.000 jaar van het immer bewegende water van Demer, Dijle, Leibeek en Molenbeek op zoek naar een uitweg door het landschap, waar de mens zo goed als mogelijk een bestaan heeft opgebouwd en op die manier het landschap mee heeft vorm gegeven.  

Ofschoon het uitzicht van de streek over die lange periode fel veranderd is door de kracht van het water, het resultaat in Pikhakendonk mag gezien zijn. De bijna jaarlijkse overstromingen en de dynamiek van de Dijle lieten een kleinschalige landbouw toe in een landschap dat nagenoeg 200 jaar onveranderd is gebleven. 

Het hoe en waarom van deze bijzondere kenmerken van Pikhakendonk blijven meestal onbeantwoord. Daar zal prof. Gert Verstraeten een antwoord en inzicht geven aan de hand van de dynamische kracht van de Dijle en de bodem in samenspel met weer en wind. 

Tijdens de wandeling leer je het landschap “lezen” aan de hand van het verloop van beken, donken, zandruggen, leemlagen en steilranden.  Langs de wandelroute staan infostanden met een gids. Ze tonen op een begrijpelijke manier met hoogte- en bodemkaarten hoe het landschap opgebouwd is en hoe de mens er gebruik van maakt(e).

Programma:

  • 14.00u: Inleidende voordracht door prof. G. Verstraeten in ‘De Kalleberg’
  • 14.30 u vertrek in groepen (met gids) naar Pikhakendonk.
  • 17.30 u: gelegenheid tot verfrissingen en lekkers uit de streek, verdere kennismaking in de scoutslokalen.

Afhankelijk van het weer: stapschoenen of laarzen. Het parcours is geschikt voor stevige wandelwagens.

Een organisatie van Natuurpunt Afdeling Boortmeerbeek en Natuurpunt Oost-Brabant
Info:
Frans Dhaenens, 015 61 79 61

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
e-mail icon