Succes bij actie: NEEN aan betonnering Kleine Getestraat te Orsmaal

De actie kende gehoord bij Burgemeester Wijnants en het Schepencollege van Linter.

Bij de overhandiging van de petitie werd door Burgemeester en het Schepencollege medegedeeld dat ze naar de argumenten goed geluisterd hadden en dat het deel van de verharding van de Kleine Getestraat uit het dossier van de werken uitgetrokken wordt zodat de actuele onverharde weg in de huidige toestand behouden blijft. Namens Natuurpunt Oost Brabant willen we Marc Wijnants en het College van Burgemeester en Schepenen van ganser harte en oprecht bedanken voor de bereidwilligheid om naar de argumenten niet alleen te luisteren maar er ook de nodige consequenties uit te trekken. Het gemeentebestuur van Linter wordt hierdoor een voorbeeld van hoe ook vandaag al concreet invulling kan gegeven worden aan de betonstop en de verdere verstening van Vlaanderen. 

NEEN AAN BETON IN DE GETEVALLEI
NEEN AAN DE BETONNERING VAN DE KLEINE GETESTRAAT
Bij consultatie van het gemeentelijke Structuurplan van Linter stellen we vast dat zowel in het richtinggevend als bindend gedeelte van het goedgekeurd structuurplan voor de kleine getestraat gekozen is als een trage weg functie en geen betonverharding. De gecombineerde vergunningsaanvraag van Aquafin met het luik van betonverharding voor de kleine getestraat door de gemeente is dus in strijd met het GRS. Reden te meer om geen vergunning toe te kennen en bij toekenning van de vergunning om bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen met succes in beroep te gaan. Dit argument aangevuld met het argument dat bij het openbaar onderzoek van Aquafin enkel de aanleg van een verbindingsriool vermeld is zal volstaan om de vergunning alleszins te vernietigen. Als Aquafin dan vasthoudt aan een gecombineerde uitvoering en een gecombineerde vergunning voor de aanleg van haar verbindingsriool dan lokt Aquafin zelf een vertraging voor onbepaalde tijd van de werken uit. Dat men achteraf niet komt klagen als ze door onzorgvuldigheid en misleiding zelf verantwoordelijk zullen zijn voor de schorsing van hun stedenbouwkundige vergunning.

Aquafin plant een verbindingsleiding langs de Kleine Gete in de Kleine Getestraat tussen Orsmaal en de Jan van Heelusstraat in Helen-bos. En wat doet de gemeente Linter.  Ze maakt van de gelegenheid gebruik om deze bestaande grindweg om te zetten naar een betonstrokenweg. Voor de Kleine Getestraat werd in het kader van het structuurplan van de Ruilverkaveling Melkwezer gekozen om hem niet met beton te verharden maar te verbeteren als gekofferde grindweg. Dit omwille van het feit dat hij pal naast de kleine Gete loopt en de vallei doorsnijdt. Dit is een van de weinige niet betonwegen binnen de ruilverkaveling Melkwezer en een voor de rest van het landschap in Linter waar amper nog een onverharde weg te vinden is na de ruilverkaveling. Deze 'onverharde' weg maakt deel uit van het wandelnetwerk Getevallei waarbij de optie was om maximaal gebruik te maken van niet verharde wegen. Binnenkort kan er enkel nog gewandeld worden op onverharde en trage wegen binnen de beheerde natuurgebieden. Dit is toch een vorm van afwenteling door de gemeenten die graag uitpakken met het Getewandelnetwerk als het mooiste wandelnetwerk van Vlaanderen. Ondertussen verharden de gemeenten de wandelwegen en worden illegaal massaal graslanden gescheurd en hagen gerooid in dit unieke landschap.

Bij navraag bij Aquafin zegt Aquafin dat de verharding van deze weg geen project noch voorstel is van Aquafin maar een project is van de gemeente, dat ze op vraag en voor rekening van de gemeente gecombineerd willen uitvoeren. Bij het openbaar onderzoek van Aquafin is nergens, maar dan nergens bij de aanplakking, naar het verharden van de weg verwezen en enkel naar de aanleg van een rioolverbinding. Er is met andere woorden een misleiding door deze dossiers die niet direct met elkaar te maken hebben aan elkaar te koppelen en bij het openbaar onderzoek enkel naar de Aquafinwerken te verwijzen. Natuurpunt Oost-Brabant vraagt dan ook dat dit deel van de aanvraag teruggetrokken wordt uit het lopend dossier van Aquafin. Wanneer dit gecombineerd dossier stedenbouwkundig vergund zou worden zullen we als NPOB in beroep gaan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Het minste wat er kan gebeuren om dit te vermijden is dit deel uit het dossier terugtrekken. Als de gemeente wil doorzetten moet ze maar een nieuw en transparant openbaar onderzoek hiervoor organiseren. Bij navraag bij de gemeente wordt het argument gebruikt dat dit een alternatieve fietsverbinding zou kunnen zijn voor de Helen-Bosstraat tussen Orsmaal en Dormaal. Maar de Kleine Getestraat komt uit in het gedeelte van de Jan Van Heelusstraat en loopt verder in de Koepoortstraat waar er een bultige historische en geklasseerde kassei is van een 3-tal km waar deze fietsverbinding op zou op uitlopen en ABSOLUUT niet geschikt is als fietsverbinding. Trouwens deze kasseiweg behoort volgens Erfgoed tot het Erfgoedpatrimonium dat de Gete-gemeenten in het kader van het RL Zuid Hageland (minstens in ondertekende intenties) willen beschermen. Terwijl nu de Kleine Getestraat als een gekofferde grindweg wel degelijk goed befietsbaar is ook voor het recreatief verkeer.

Als we dit vergelijken met de acties die we voerden voor het behoud van onverharde wegen in Hoegaarden, Tienen, Bierbeek, Vissenaken en Boutersem dan is de Kleine Geteweg een topdossier waar we ons met volle energie als Regionale Vereniging voor Natuur en Landschap moeten op gooien. Het zou onbegrijpelijk zijn dat er gepleit wordt om in de structuurplannen van de Ruilverkaveling met veel moeite enkele onverharde wegen te behouden en die dan enkele jaren nadien gewoon door de gemeente te laten verharden al of niet onder een Aquafin-alibi. Ook het feit dat hij deel uitmaakt van het Getenetwerk waar echt gezocht werd naar niet verharde wandelwegen als kwaliteitsmerk is een argument dat zwaar doorweegt.

Petitie:

Stadsbestuur Zoutleeuw en Gemeentebestuur Linter: Minder beton in de Kleine Getevallei!

Het goede nieuws: er wordt binnenkort riolering voorzien langs de Kleine Getestraat in Linter.

Het minder goede nieuws: het verhard fiets en wandelpad naast de Kleine Gete zal nadien in twee sporen worden gebetonneerd, ook het grasveld met picknicktafels verdwijnt volledig onder een dikke laag beton. Nog méér beton in de Getevallei heeft een nefaste impact op de fauna en flora, maakt de omgeving kwetsbaar voor wateroverlast en is in dit specifieke dossier een onnodige landschappelijke ingreep. 

De ondertekenaars van deze petitie hopen dat het gemeentebestuur van Linter terugkomt op haar beslissing voor méér beton en vragen dat alternatieven alsnog op een eerlijke manier in overweging genomen worden.

Petitie: https://secure.avaaz.org/nl/petition/Stadsbestuur_Zoutleeuw_en_Gemeentebestuur_Linter_Minder_beton_in_de_Kleine_Getevallei/?tGWGmlb

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
e-mail icon