
De Sint-Jan-Baptistkerk, Binkom

Wateringen, een middeleeuws anachronisme…

Aronst Hoek, puzzelstukjes voor een nieuwe wildernis in Vlaanderen

Philippe Smets van de Kerkuilenwerkgroep

Benny L'Homme, voorzitter van onze gastheer-afdeling
|
|
Niet alledaags: natuurbeschermers verzamelen in kerk van Binkom, de kerk van pastoor Mellaerts zaliger
Natuurpunt Oost-Brabant houdt haar jaarlijkse ledenontmoeting in de ‘kathedraal van het Hageland’: de geklasseerde Sint-Jan-Baptistkerk van Binkom. De kerk die boven het Hagelandse landschap uittorent, een kerk ook met een geschiedenis, waar vroeger Pastoor Mellaerts, de stichter van de Boerenbond maar ook een goed florist, nog dorpspastoor geweest is en waar zijn zerk nog steeds op het kerkhof te bezichtigen is. Kortom: een niet alledaagse plaats voor onze jaarlijkse ontmoeting met alle mensen die willen bouwen aan de versterking van natuur en landschap in Oost-Brabant en het Hageland.
Verschil maken voor biodiversiteit, natuur en landschap
Als Regionale Vereniging voor Natuur en Landschap willen we op deze ontmoeting de buitenwereld een levende, enthousiaste en maatschappelijk geëngageerde en betrokken beweging tonen die het verschil wil maken voor biodiversiteit, natuur en landschap. Het is ook een gelegenheid tot kennismaken en praten met partners en andere actoren, tot uitwisseling van ideeën en het voorstellen van verschillende natuurprojecten die binnen Natuurpunt Oost-Brabant en de afdelingen lopen. Dit jaar is de afdeling Lubbeek onze gastheer.
Totaal vernieuwd programma met lage opstapdrempel om geïnteresseerde mensen met hart voor natuur te betrekken
Natuurpunt Oost-Brabant als Regionale Vereniging voor Natuur en Landschap: een springlevend maatschappelijk project
Van 14u30 tot 15u30 presenteren we de prioriteiten van Natuurpunt Oost-Brabant, de stand van de biodiversiteit in het Hageland en de bijdrage van de beheerde Natuur.gebieden daaraan, en de werking van de afdeling Lubbeek zowel op het vlak van natuurbeheer, de uitbouw van reservaten en Europese natuur, ledenwerving, brede publiekswerking en samenwerking met gemeente en andere actoren. We sluiten af met de viering van het 9000ste lid binnen het werkingsgebied van Natuurpunt Oost-Brabant.
Receptie en natuurprojectenmarkt
Van 15u30 tot 16u30 volgt een receptie en informele ideeënuitwisseling. Tezelfdertijd loopt een natuurprojectenmarkt van info- en discussiebalies gebouwd rond posters zowel vanwege de regionale zelf als vanwege afdelingen.
Natuurpunt Oost-Brabant presenteert volgende projecten:
- Waterbeheer: Wateringen, een middeleeuws anachronisme en obstakel voor integraal waterbeheer en ruimte voor natuur en water in de valleien. De case van de Watering Grote Gete.
- Life-project Hageland: realisaties, projecten en aanpak. Op een efficiënte en effectieve wijze bouwen aan Europese natuur in het Hageland.
- Sigma Dijle en Sigma Demer: kansen en bedreigingen voor versterking van natuur. Hoe kunnen we als natuurbeweging het verschil maken?
- Ruilverkaveling: een bedreiging of een kans voor natuur en landschap? Terugblik Hoegaarden, Vissenaken en vooruitblik Willebringen. Hoe maken we het verschil?
- Uitbouw Grootschalige natuur in Vlaanderen: de uitbouw van Aronst Hoek als een groot natuurcomplex in de Getevallei.
- Focusactiviteiten 2014: beheerde Natuur.gebieden als hefboom voor biodiversiteit. Of hoe maken we het verschil voor biodiversiteit in de streek.
- Werkgroep Natuur en Erfgoed en focusactviteiten 2014.
- Groene Vallei Midden-Brabant en Walk for Nature.
- 25 jaar Vogelwerkgroep Oost-Brabant.
Daarnaast is er gelegenheid voor de afdelingen om posters te presenteren van acties waarvan zij zelf vinden dat ze een voorbeeldfunctie hebben voor andere afdelingen. Volgende posters zijn reeds toegezegd: Natuurpunt Haacht rond het Boomgaardenproject, Natuurpunt Holsbeek en Lubbeek rond het project Steenuil. Andere afdelingen zullen nog intekenen. Aan de afdelingen wordt ook de mogelijkheid van een free corner geboden. Intussen worden doorlopend enkele montages over de werking geprojecteerd.
Frisse neus en kennismaking op terrein met het Steenuilenproject van afdeling Lubbeek
Van 16u30 tot 17u30 licht Natuurpunt Lubbeek op het terrein in de onmiddellijke omgeving van de kerk hun steenuilenproject toe en hoe natuur en trage wegen ook belangrijk zijn binnen de bebouwde omgeving.
Algemene Vergadering Natuurpunt Oost-Brabant
Voor de deelnemers aan de algemene vergadering is er mits inschrijving (christine.daenen@natuurpunt.be) en betaling van € 5 (kan ter plekke, mits inschrijving) broodjes en soep voorzien.
Van 18u00 tot 19u00 houden we onze jaarlijkse algemene vergadering.
Men kan aan elk deel van het programma afzonderlijk deelnemen
Alle geïnteresseerde leden zijn welkom zonder enige voorkennis.
Een ideale manier om op een vrijblijvende manier kennis te maken met Natuurpunt Oost-Brabant, Regionale Vereniging voor Natuur en Landschap
NATUURPUNT OOST-BRABANT, REGIONALE VERENIGING VOOR NATUUR EN LANDSCHAP VZW |
JAARLIJKSE LEDENONTMOETING EN ALGEMENE VERGADERING
MET VIERING 9000ste LID EN NATUURPROJECTENMARKT |
LUBBEEK, IN DE KERK VAN BINKOM, TIENSESTEENWEG
ZATERDAG 22 FEBRUARI 2014 VANAF 14u30 |
Programma:
- 14u00-14u30: deuren, ontvangst, koffie
- 14u30-15u30: Natuurpunt Oost-Brabant als Regionale Vereniging voor Natuur en Landschap: een springlevend maatschappelijk project of hoe maken we het verschil voor biodiversiteit en landschap
- Hugo Abts, voorzitter:
Terugblik 2013, vooruitblik 2014: Natuurpunt Oost-Brabant springlevend en meer dan ooit nodig.
- Luc Vervoort, professioneel medewerker Natuurpunt:
Biodiversiteit in het Hageland en hoe de beheerde Natuur.gebieden het verschil maken. Pleidooi voor de versterking van het reservatenbeheer.
- Benny L’Homme, voorzitter afdeling Lubbeek, lid raad van Bestuur Natuurpunt Oost-Brabant:
Voorstelling afdeling Lubbeek: ledenwerving, verenigingswerking, uitbouw reservaten en natuurbeheer in de gemeente, samenwerking op lokaal niveau. Hoe een werking lokaal het verschil kan maken.
- 15u30-16u30: receptie, viering 9000ste lid, receptie met projectenmarkt en free corner afdelingen
Info- en discussiebalies rond projecten van de regionale en afdelingen.
- 16u30-17u30: korte excursie. Project Steenuil Lubbeek en natuur in bebouwde omgeving
- 17u30-18u00: voor de deelnemers aan de formele AV, gelegenheid om een broodje te eten met soep mits inschrijving (christine.daenen@natuurpunt.be) en betaling van € 5 (kan ter plekke, mits inschrijving)
- 18u00-19u00: formele Algemene Vergadering
Men kan aan elk deel afzonderlijk deelnemen. |