Nieuwsbrief NPOB

editie 13 september 2013

Regionale vereniging voor Natuur & Landschap

 


Luc Nagels, nieuwe medewerker bij Natuurpunt Oost-Brabant

Sinds 2 september 2013 werkt Luc in het secretariaat van Natuurpunt Oost-Brabant aan de Provinciale projecten 'Koesterbuurfeest' en 'Beheerde Natuur.gebieden in je gemeente, hefboom voor koestersoorten en biodiversiteit.'

Luc is in de vereniging reeds actief als vrijwilliger sedert 1980, na het volgen van de cursus Natuurgids die in dat jaar werd georganiseerd in Tienen. Na het behalen van het diploma fotografie aan het Sint-Lucasinstituut vervulde hij zijn burgerdienst bij de Belgische Natuur- en Vogelreservaten in 1985-1986. Sedertdien verzorgt hij de lay-out van het regionale tijdschrift Natuur en Landschap. Ook enkele websites van de afdeling Velpe-Mene neemt hij voor zijn rekening. In Vissenaken is hij conservator van het Natuur.gebied Rozendaalbeekvallei, waar hij, samen met Pieter Abts, het nieuwe Natuur.huis De Gors op poten heeft gezet.

Luc is te bereiken op: 016 25 25 93 - luc.nagels@natuurpunt.be


Oproep activiteiten!

Jaarprogramma 2014: Beheerde natuurgebieden in je gemeente als hefboom voor koestersoorten en biodiversiteit
Dit thema wordt als jaarprogramma 2014 vooropgesteld zowel op het niveau van Oost- en Midden-Brabant als voor de afdelingen en beheerteams.

Reactiveren Charter van de Biodiversiteit
In het kader van de gemeentelijke meerjarenplanning die nu opgemaakt wordt, is het nodig dit charter van de biodiversiteit terug te activeren en de hoofdlijnen van dit charter erin te laten opnemen zodat hiervoor ook de nodige budgettaire ruimte voorzien wordt. Dit project focust op ‘Beheerde natuurgebieden in je gemeente, hefboom voor koestersoorten en biodiversiteit’ als deel van het charter. Hiervoor zal vanuit het project en door de afdelingen contact opgenomen worden met de gemeentebesturen.
Het charter van de biodiversiteit kan u hier vinden: http://www.natuurpuntoostbrabant.be/docs/PDF/charter.pdf

Organisatie van thematische focusactiviteiten
Met de focusactiviteiten worden topactiviteiten, gespreid over heel het werkingsgebied van Natuurpunt Oost-Brabant aan een breed publiek aangeboden. Hierbij wordt concreet op het terrein aangetoond hoe de beheerde natuurgebieden de hefboom zijn voor biodiversiteit en voor de koestersoorten. En ook hoe door lokale betrokkenheid hier het verschil kan worden gemaakt. De focusactiviteiten zijn echte belevingsactiviteiten zowel voor een breed publiek als voor de buurten. Deze activiteiten zijn laagdrempelig en gericht op de gezinnen.
We willen alle focusactiviteiten rond het thema van dit project organiseren met de focus op de koesterburen en biodiversiteit. Daarom doen we een oproep aan de afdelingen om dit mee op te pakken in hun jaarprogramma.

Op de Raad van Bestuur van 4 oktober willen we al een voorlopige planning voorleggen van de focusactiviteiten en andere grote afdelingsoverschrijdende activiteiten. Op de Verenigingsraad van 15 november wordt alles definitief vastgelegd. Naar aanleiding van de verkiezingen van 25 mei zal de Verenigingsraad zal dit jaar gekoppeld worden aan de provinciale ronde.

Meer info over dit project kan u vinden in Natuur & Landschap 2013/1: klik hier voor de pdf


Zondag 15 september 2013, Gooik: Natuurpuntfeest

Natuurpunt Feest voor het hele gezin
Ontmoet je graag andere leden en vrijwilligers van Natuurpunt in een ontspannen sfeer? Wil je leren hoe je prachtige natuurfoto’s maakt? Of zie je het wel zitten om een avontuurlijke wandeltocht te maken met je kinderen? Kom dan op zondag 15 september naar Gooik. Natuurpunt organiseert er een gezinsdag voor alle vrijwilligers, leden en sympathisanten.

Gezinsfeest
Breng je partner en (klein)kinderen mee, want het wordt een echt gezinsfeest!
We geven je een overzicht van wat Natuurpunt volgend jaar allemaal in petto heeft. Natuurlijk kan je ook genieten van heel wat animatie. Verken een Boeboeks-avonturenpad, bouw een strobalenpiramide of neem deel aan een Koesterbuurwandeling op de Kesterheide. Vertrek je liever op spinnensafari? Of is een workshop natuurfotografie of een initiatie in trektellen meer jouw ding? Keuze te over.
Muziek en theater komen uit de schuif van 'Zonhoria'. Ze nemen je mee naar het land van verbeelding en dromen. Geert Groffen verwent je smaakpapillen met zijn lokale bioproducten.

Meer info en inschrijven: klik hier


Zondag 22 september 2013: kom kennis maken met Europese natuur in de Bierbeekse valleien


Folder

Landschapscircuits met landschapsposten en kinderzoektocht, nagenieten op het Schotteshof.

Voor het Habitatgebied ‘Hagelandse Valleien’ heeft de Europese Commissie een door Natuurpunt ingediend Life Project goedgekeurd waarbij gedurende een periode van zes jaar extra middelen voorzien worden voor de aankoop, de uitbouw en het herstel van Europese Habitats. Dit geldt ook voor de Bierbeekse valleien die met Zwartebos, Bierbeekse Vallei Beekstraat, Rottebos en Koebos samen met Meldertbos, de valleien van Winge en Motte en de vallei van de Demer behoren tot het Europees Habitatgebied ‘Hagelandse Valleien’. Voor deze Habitatgebieden moet Vlaanderen de goede staat van lokale instandhouding garanderen, en daar waar dit niet het geval is, het nodige doen door natuurherstel.
Op 22 september willen we het grote publiek laten kennismaken met de natuur in de Bierbeekse valleien en de projecten van Natuurpunt. Er wordt een wandelcircuit met landschapsposten opgezet. Er is een zoektocht voor kinderen. De activiteit is doorlopend vanaf 13u30. Er is gelegenheid om rustig na te genieten in het historisch kader van de Schotteshoeve bij een drankje en een hapje.

Afspraak: vanaf 13u30, Schotteshof, Bergstraat 29, Bierbeek
Info: Esther Buysmans, 0475 33 51 70, esther.buysmans@telenet.be

Meer lezen (pdf)


In Kinepolis Leuven vanaf 25 september 2013: De Nieuwe Wildernis

Natuurpunt Oost-Brabant presenteert: De Nieuwe Wildernis - Natuur van bij ons, zoals u ze nooit eerder zag

De Nieuwe Wildernis is een adembenemend natuurspektakel, een film voor het hele gezin.
De film gunt je een unieke blik op de wondermooie natuur van bij ons. De hoofdrolspelers zijn geen acteurs, maar dieren: extraverte konikpaarden, oogverblindende ijsvogels en een jong vossengezin.
Je volgt hen door de vier seizoenen terwijl ze aangrijpende, vertederende, maar vaak ook humoristische momenten beleven.

Als beheerder van Vlaamse natuurgebieden vindt Natuurpunt het belangrijk om de natuur in de schijnwerpers zetten. De winst van de film in Vlaanderen gaat naar de ontwikkeling van het Grote Netewoud, een verzameling van natuurgebieden in het hart van de Kempen.
Ze vormen een thuis voor otters, bevers en zwarte ooievaars. Kortom, een Vlaams stukje wildernis.
Kinepolis en EMS Films schenken per verkocht ticket €1 aan Natuurpunt. Ga vanaf 25 september 2013 kijken en steun de natuur.

Koop nu al jouw ticket en maak kans op een safari naar Oostvaardersplassen, het gebied waar de film werd opgenomen. http://www.denieuwewildernis.be/

Voorstellingen in Kinepolis Leuven (Bondgenotenlaan 145-149)
Elke dag vanaf 25 september t.e.m. 1 oktober (Verlengbaar bij succes) • meer info zie website

Speciale voorstelling op 26 september om 19u30
met voorwoord door Hugo Abts, voorzitter van Natuurpunt Oost-Brabant.


Focusactiviteit: Herfstwandeling Tienbunderbos, Houwaart - Zondag 6 oktober 2013

Het Tienbunderbos is grotendeels gelegen in Rillaar en deels in Houwaart. Ondertussen heeft Natuurpunt er meer dan 75 ha in beheer.
Het is een restant van het ‘kolenwoud’, een bos dat zich tot in de 18de eeuw uitstrekte over een heel stuk van (Vlaams-)Brabant. Het woud bedekte een deel van het Hageland, en ook Hallerbos, het Zoniënwoud, Meerdaalwoud en Heverleebos behoorden hiertoe. Tienbunderbos is door de aanleg van de snelweg E 314 in twee stukken verdeeld. Het bos is gelegen op steile hellingen met ijzerzandsteen in de bodem. Meer vlakke delen hebben veel klei in de ondergrond: in de winter soms kletsnat (stuwwater) en in de zomer soms kurkdroog. Dit zijn dus landbouwkundig slechte gronden. De bossen zouden van nature behoren tot de ‘matig zure eiken- en beukenbossen’, maar er werd in het verleden – met wisselend succes – geëxperimenteerd met allerlei sneller groeiende boomsoorten zoals naaldhout, Amerikaanse eik, robinia en zelfs verschillende sierbomen. In een diepe insnijding in het bos vindt de IJsbeek haar oorsprong. Verder vind je er ook nog kleine heideveldjes. De herfst is de ideale periode om van de herfstkleuren te genieten en paddenstoelen te zoeken in het bos.

Afspraak: 13u30, Tienbundershof, Tienbundersweg 23, Houwaart (Tielt-Winge) (te bereiken via Haldertstraat tussen Rillaar en Houwaart)

Info: Luc Vanden Abeele, 0475 96 01 50, luc@vanden-abeele.be


Beschermde data

 • 2013
  • 15 september 2013: Natuurpuntfeest in Gooik
  • 22 september 2013: Europese Natuur in Bierbeek
  • 26 september 2013: Speciale voorstelling film De Nieuwe Wildernis in Leuven
  • 15 november 2013: Verenigingsraad NPOB
  • 16 en 17 november 2013: Dag van de Natuur - Koesterbuurfeest
 • 2014
  • 22 februari 2014: Algemene Vergadering NPOB
  • 13 april 2014: Glabbeek/Paddepoel/Velpevallei:vroege vogelwandeling en middagwandeling Hagelands Ontbijt/brunch
  • 27 april 2014: Vogels in 'Lubbeekse Nesten'
  • 8 juni 2014: Walk for Nature Groene vallei Natuurpark Midden-Brabant
  • 28 september 2014: 25 jaar Paddepoel – gekoppeld aan 25 jaar VWG Oost-Brabant

Deze nieuwsbrief is bedoeld voor de actieve medewerkers, werkgroepen, beheerteams binnen de regionale vereniging NPOB. Deze nieuwsbrief verschijnt minstens eenmaal per maand vlak na de vergadering van de raad van bestuur NPOB (1° vrijdag van de maand), behoudens extra edities.

Indien u deze nieuwsbrief niet wenst te ontvangen, gelieve een mail te sturen naar npob@natuurpunt.be met vermelding 'Uitschrijven Nieuwsbrief'