nieuwsbrief

Nieuwsbrief NPOB

editie 9 november 2010

Regionale vereniging voor Natuur & Landschap

GeefomNatuur

Uitnodiging 14 november 2010:  Regionale Wandelhappening Grote Getevallei en ondertekening Charter voor Biodiversiteit Linter

Regionale Wandelhappening voor het ganse gezin waarin de Getevallei centraal wordt gesteld! Klik op de afbeelding hiernaast voor het programma.
Maak kennis met het gaaf landschap van de Grote Getevallei en Doysbroek.
Wanneer? Zondag 14 november – Starten kan van 13u45 tot 15u00
Waar? Oud Station te Neerlinter, einde Getestraat
Contact: Kevin Lambeets, kevin.lambeets@gmail.com, 0497 92 09 91

Wil je meer achtergrond weten over dit deel van de Getevallei waar aan een netwerk van natuurontwikkelingsprojecten wordt gewerkt:
meer lezen


Met GeefomNatuur van 10-10-10 in Tienen naar Nagoya en terug

Van 18 tot 28 oktober liep in Nagoya, Japan, de VN-top die tot doel had een verdrag inzake biodiversiteit vast te leggen. Door de succesvolle afloop mogen we hopen dat het Internationaal jaar voor biodiversiteit een kantelmoment wordt in de mondiale aanpak van de zorg voor de biodiversiteit en onze planeet. Dat na een zeer moeizame onderhandelingsronde toch tot een package deal kon gekomen worden, is een opsteker. Het succes van Nagoya geeft opnieuw hoop voor Cancun (Mexico/december). Vandaag kunnen we even tevreden terugkijken. Tezelfdertijd moeten we vandaag al beginnen te werken aan de doorstroming en de implementatie in het EU- en Vlaams beleid. De eerste toets komt, wanneer op 16 november de EU-voorstellen gepresenteerd worden voor de herziening van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Ondertussen werd door NPOB in het kader van de campagne GeefomNatuur tot op 10 oktober niet minder dan € 163 000 voor aankoop van Natuurgebieden in Oost Brabant bijeengebracht en kan het streefbedrag van de campagne van € 200 000 tot 250 000 worden opgetrokken. Hugo Abts, Voorzitter van Natuurpunt Oost-Brabant, plaatst de NPOB actie GeefomNatuur in perspectief van het Internationaal Jaar voor de Biodiversiteit, de top van Nayoga en het concrete werk in Vlaanderen en in onze streek.
meer lezen


Deze week valt het tijdschrift Natuur en Landschap bij 10 000 gezinnen in de bus binnen Oost-Brabant. Hierin wordt een najaarsimpuls 2010  aan de Campagne GeefomNatuur gegeven.

Natuur.dag

NPOB zet de eindsprint voor een bewegingsengagement in het Internationaal jaar van de biodiversiteit. Door de campagne willen we tonen dat we niet alleen zeggen dat biodiversiteit belangrijk is maar het ook aantonen door eigen concreet engagement. Door het succesvol verlopen van de campagne kan het streefdoel van € 200 000 voor 100 ha natuur in Oost-Brabant verhoogd worden tot € 250 000 voor 125 ha extra natuur. Een mooi resultaat in het Internationaal Jaar voor de Biodiversiteit wat bewijst dat Natuurpunt Oost-Brabant, Regionale Vereniging voor Natuur en Landschap, op de vooravond van haar 40° lustrum (opgericht in 1971) springlevend is en meer dan ooit opkomst voor natuur en landschap als kans voor een streek.
Voor de tussenbalans van de GeefomNatuur-campagne: meer lezen


Focusprojecten GeefomNatuurcampagne 2010 meer lezen

Beschermde Data

In het kader van de najaarscampagne worden 4 focusprojecten naar voren geschoven, waar in de afgelopen periode grote aankopen konden gebeuren en waar we op een kantelmoment staan voor meer en duurzame biodiversiteit. In het kader van de campagne kun je natuurlijk ook een project in je buurt een ruggesteuntje geven. Lijst van de projecten: http://www.geefomnatuur.be/andere_npobprojecten.htm

 • Focusprojecten Getevallei:
  - Meertsheuvel/Aronst Hoek/Rummensbos in Zoutleeuw en Geetbets - project 9414
  - Doysbroek & Viskot in Linter - project 9963
 • Focusproject Velpevallei/Paddepoel en Hoegaardse valleien - project 3997
 • Focusproject De Dreef Boortmeerbeek/Haacht - project 9422
 • Focusproject Vorsdonkbos - project 9915

Dag van de Natuur: 20 en 21 november

De Dag van de Natuur is een klassieker binnen de Natuurpuntwerking: vrijwilligers steken zelf de handen uit de mouwen en komen een dagje meewerken. Natuur.gebieden zijn de schatkamers van onze biodiversiteit! Wil je een steentje bijdragen om die biodiversiteit in stand te houden en te verhogen, kom dan zelf de handen uit de mouwen steken op de Dag van de Natuur. Uit alle recente rapporten blijkt dat beschermen van natuurgebieden werkt. Zonder beschermde gebieden zou er mondiaal 20% meer van de soorten bedreigd zijn. Regionaal is dit cijfer nog hoger. Hieronder vind je de lijst van de geplande lage drempel activiteiten binnen Natuurpunt Oost-Brabant. Dit zijn werkdagen voor jong en oud en geen excursies. Er is niet de minste voorkennis vereist. Laarzen en werkhandschoenen zijn aanbevolen.

13 november
- Landen: De Beemden
20 november
- Haacht: Antitankgracht
- Tremelo: Zegbroek
- Velpe-Mene: Snoekengracht: meer info: http://www.velpe-mene.be/dagvandenatuur2010.htm
- Zaventem: Bombazijnen en ter Rode Beuken
- Linter: Viskot
21 november
- Leuven: Lovenarenbroek
- Kortenberg: Silsombos
- Boortmeerbeek:Rijmenamsebaan
- Gete-Velpe kern Zoutleeuw: Het Vinne
meer lezen


Beschermde data 2011 en regionale activiteiten

Organiseren betekent data afstemmen. Onderstaand de voorlopige lijst van de data die voor 2011 al gereserveerd zijn. Voor de NP afdelingen binnen NPOB is vooral zaterdag 26 februari een datum die moet gereserveerd worden. Het is ons jaarlijks symposium waarbij ook de start gegeven wordt van de viering van 40 jaar NPOB.

 • 5 februari 2011: Brakona contactdag
 • 26 februari 2011: Symposium en algemene vergadering NP Oost-Brabant. Start Lustrumjaar 40 jaar NPOB, regionale vereniging voor Natuur en Landschap.
 • 26 maart 2011: Algemene Vergadering NP
 • 1 mei 2011: Activiteit 10 jaar Koebos NP Lubbeek en NP Velpe-Mene
 • 5 juni 2011: Walk for Nature Silsombos. Organisatie: NP Kortenberg en NP Kampenhout i.s.m. Natuurpunt Oost-Brabant
 • 6-7 augustus 2011: Vlinder mee!
 • 25-27 augustus 2011: Nacht van de Vleermuis
 • 4 september 2011: Koeheide
 • 1 oktober 2011: Natuur.dag
 • 19-20 november 2011: Dag van de Natuur

Daarnaast zijn er 3 cursuscycli die vanuit NPOB in de regionale kalender opgenomen worden:

 • de cursus natuur en landschap in de streek georganiseerd door de NP Afdelingen Boortmeerbeek, Haacht en Kampenhout en de omringende afdelingen.
 • cursus biodiversiteit en Natuur.gebieden als hefboom voor biodiversiteit in Midden-Hageland
 • cursus Natuur.gebieden gids 2011 in Velpe-Mene; voor meer inlichtingen: klik hier

We verzoeken de Natuurpunt-afdelingen met de volgende beschermde data rekening te houden bij de planning van de activiteiten 2011. In de regionale communicatie (tijdschrift, website, persberichten) zullen geen publieksactiviteiten opgenomen worden die concurrentieel zijn met de regionaal vastgestelde activiteiten. Afdelingen worden dringend gevraagd om grote publieksactiviteiten voor te stellen waarvoor ze regionale ondersteuning vragen.


Lokale Algemene Vergaderingen 2011 Natuurpunt afdelingen

De data en locaties van de Lokale Algemene Vergaderingen zijn vanaf 16 november terug te vinden op onze website: www.natuurpuntoostbrabant.be.

Alle leden van een afdeling (leden wonend in het werkingsgebied van de afdeling) zijn welkom en kunnen hun inbreng doen in het werkingsprogramma. Afdelingen die hun datum nog niet aan het NPOB secretariaat doorgegeven hebben, geven een seintje aan christine.daenen@natuurpunt.be


Deze nieuwsbrief is bedoeld voor de actieve medewerkers, werkgroepen, beheerteams binnen de regionale vereniging NPOB. Deze nieuwsbrief verschijnt minstens éénmaal per maand vlak na de vergadering van de raad van bestuur NPOB (1° vrijdag van de maand), behoudens extra edities.

Indien u deze nieuwsbrief niet wenst te ontvangen, gelieve een mail te sturen naar christine.daenen@natuurpunt.be met vermelding 'Uitschrijven Nieuwsbrief'