nieuwsbrief

Nieuwsbrief NPOB

editie 27 augustus 2010

Regionale vereniging voor Natuur & Landschap

GeefomNatuur

Fotowedstrijd GeefomNatuur

Bloemenrijke wegberm door Jules Robijns

In dit biodiversiteitsjaar doet het deugd weer mooi bloeiende bermen in het landschap te zien. Op sommige plaatsen nemen we zelfs zeldzame orchideeën waar en andere rode lijstsoorten zoals aardakker, bos- en graslathyrus en wasplaten.

Stuur je foto's van de bloeiende bermen, fladderende vlinders en zoemende bijen in voor de fotowedstrijd GeefomNatuur!

Voor de fotowedstrijd zijn twee categorieën voorzien, nl.
1. foto’s uit beheerde natuurgebieden enerzijds
2. foto’s van natuur, biodiversiteit en landschap op het platteland en in stad en dorp anderzijds.

De prijsuitreiking is voorzien op 10/10/2010 in Tienen.

Wedstrijdreglement: klik hier


10.10.10 in Tienen

GeefomNatuur

Tussentijdse evaluatie campagne GeefomNatuur
- panel gemeenten
- panel afdelingen Oost-Brabant

Prijsuitreiking fotowedstrijd GeefomNatuur

Ontvangst: 10u00
Plaats : Het Toreke, Grote Markt 6, Tienen


Nacht van de vleermuis - foto Yves Adams (Vilda)

Op 27 en 28 augustus organiseert Natuurpunt samen met de vleermuizenwerkgroep en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) in Vlaanderen de Nacht van de Vleermuis. In heel Europa staat dat weekend in teken van vleermuizen en vleermuisbescherming. Hét uitgelezen moment om kennis te maken met deze mysterieuze vliegende zoogdiertjes. Overal in Vlaanderen nemen ervaren gidsen je mee naar de boeiende wereld van de vleermuis. De activiteiten in Oost-Brabant kan u hier vinden.


Natuur.dag: 2 oktober in Overijse

Natuur.dag

De Trefdag is verleden tijd. Het concept is vernieuwd en krijgt zelfs een nieuwe naam: dé Natuur.dag.
Spoor, fiets, rijd of wandel op zaterdag 2 oktober naar hartje Vlaanderen voor een unieke ervaring voor het hele gezin! Kom wanneer je wil, ontdek de natuurparels in de omgeving en sluit feestelijk met ons af in De Bosuil, Witherendreef 1, 3090 Overijse


Tentoonstelling rond de kunstwedstrijd 'Natuur in zicht in Averbode Bos & Heide'

De tentoonstelling loopt van 4 september t.e.m. 12 september 2010.
Zaterdag 4 september vind de officiële opening plaats, het programma voor die namiddag ziet er als volgt uit:
*14u00: Onthaal met een drankje
*14u20: Verwelkoming door Hugo Abts, Natuurpunt
*14u30: Toespraak door Stijn Messiaen, afdelingshoofd VLM Vlaams-Brabant
*14u40: Opening tentoonstelling door Nico Berghmans, schepen bevoegd voor leefmilieu, stad Scherpenheuvel-Zichem
*15u00: Huldiging door Jenny Van Hoey, Natuurpunt Scherpenheuvel-Zichem.
*15u30: Receptie aangeboden door Natuurpunt.

Plaats: Bibliotheek van Averbode, Westelsebaan 134


Natuurpunt Velpe-Mene gastheer voor Europese herderstocht op 9 en 10 september

Europese herderstocht

In het kader van dit Internationaal Jaar voor de Biodiversiteit wordt er ook een Europese Herderstocht voorzien waarvan begin september het traject Maaseik naar Brussel met een kudde van 600 schapen gelopen wordt. Rondtrekkende schaapskudden zijn trouwens zeer belangrijk voor de verspreiding van biodiversiteit via zaden en organismen en voor de instandhouding van de lineaire landschapselementen en soortenrijke soorten en bermen binnen het landschap.
Natuurpunt Velpe-Mene is de gastheer voor de kudde en deze Europese Herderstocht op donderdag 9 september en op vrijdag 10 september. Op vrijdag 10 september overnacht de kudde op een perceel Natuurgebied in Bierbeek (Opvelp) (bijna de grens met Boutersem/Neervelp) van het complex Blauwschuurbroek/Molensteen (hoek Aarschotsebaan). De kudde komt te voet van Vissenaken over Kumtich van af de spoorwegbrug aan de bramenweg zo via het terrassenlandschap, Vertrijkstraat naar de brug van de Hertestraat naar de Molenhoek, via onderharde weg naar Neervelp en vanaf broek in Neervelp naar Molensteen om daar Opvelp/Bierbeek aan te doen. De kudde zal aankomen op het NP perceel rond 17u.
Ter plekke zullen activiteiten met een stand rond het Internationaal Jaar van de Biodiversiteit, de Campagne GeefomNatuur en een deel van de tentoonstelling Biodiversiteit in Bierbeek aanwezig zijn. Er zal ook gezellig samenzijn georganiseerd worden in samenwerking tussen de Landelijke Gilde Neervelp en Natuurpunt Velpe-Mene.
's Anderdaags s' ochtends zal de trekkende kudde naar St Joris Weert gaan via de holle weg, de wagenweg, even opvelpsesteenweg, Vuilenbosstraat, Plassenstraat, Zwartenhoek en via de Weertse dreef naar Mollendaalbos en St.-Joris-Weert.


Deze nieuwsbrief is bedoeld voor de actieve medewerkers, werkgroepen, beheerteams binnen de regionale vereniging NPOB. Deze nieuwsbrief verschijnt minstens éénmaal per maand vlak na de vergadering van de raad van bestuur NPOB (1° vrijdag van de maand), behoudens extra edities.

Indien u deze nieuwsbrief niet wenst te ontvangen, gelieve een mail te sturen naar christine.daenen@natuurpunt.be met vermelding 'Uitschrijven Nieuwsbrief'