nieuwsbrief

Nieuwsbrief NPOB

editie 15 juni 2009

Regionale vereniging voor Natuur & Landschap

Natuur & Landschap 2009/2 deze week in 10 000 Oost-Brabantse bussen

N&L in actie
Biodiversiteit: de agenda voor een effectieve en efficiënte inzet
meer lezen

Het Landschap buiten de natuurgebieden
Regionale landschappen en hun rol
meer lezen

In het nummer van Natuur en Landschap dat in de loop van volgende week in de bus valt is er één hoofdartikel gewijd aan Biodiversiteit: de agenda voor een effectieve en efficiënte inzet en een tweede van Lieven De Schamphelaere over 'Het Landschap buiten de natuurgebieden: De rol van Regionale Landschappen'.

Beide artikels geven de visie en standpunten weer zoals deze binnen Natuurpunt en Natuurpunt Oost Brabant ontwikkeld worden voor een brede werking rond biodiversiteit en landschap met een inzet voor meer natuurgebieden maar ook voor een versterkte aandacht voor biodiversiteit en landschappelijke kwaliteit buiten de natuurgebieden.

Wij vragen een bijzondere aandacht voor deze beide artikels zowel binnen de natuurpuntafdelingen maar ook binnen de media; de pers kan deze beide artikels gebruiken met bron en auteursvermelding.

In het artikel: Biodiversiteit: de agenda voor een effectieve en efficiënte inzet maakt Hugo Abts de balans op van biodiversiteit en trekt hij hieruit aan de hand van een reeks voorbeelden twee grote conclusies: Ten eerste dat we de inspanning om tot bijkomende natuurgebieden te komen onverminderd moeten voortzetten en ten tweede dat de discussie over de kwaliteit en de biodiversiteit van het agrarisch gebied, zijnde 47% van de oppervlakte van Vlaanderen, dringend moet gevoerd worden.


Ondertekening Charter van de Biodiversiteit in Boortmeerbeek

Ondertekening Charter Boortmeerbeek

In Boortmeerbeek werd gisteren het 17de charter van de biodiversiteit in Oost-Brabant getekend door Johan Smits (gemeentesecretaris), Hugo Abts (voorzitter NPOB) en Bert Meulemans (schepen van milieu).


Slotmoment cursus 'Werk mee aan biodiversiteit'

Maak het verschil!

22 nieuwsgierige mensen volgden de cursus Werk mee aan Biodiversiteit in Oost-Brabant. Op dinsdag 16 juni getuigen de deelnemers over hun ervaring en krijgen ze hun leerbewijs.

Met deze cursus wilden we mensen (met verscheidene achtergronden) motiveren in het werken rond biodiversiteit.
De cursisten kwamen iets te weten over biodiversiteit op mondiaal, nationaal, regionaal en lokaal niveau, maar ook hoe je het verschil kan maken in je eigen gemeente, je straat of je eigen achtertuin. Ze kregen geen lijst van ‘To Do’s’ op zich afgevuurd, maar wel een beeld hoe je met relatief kleine ingrepen grote verbeteringen kan teweegbrengen. Wat doe je bijvoorbeeld om vlinders, zwammen en zwaluwen een veilig onderkomen te bieden? Of hoe motiveer je je lokale bestuur om een rugstreeppad te beschermen? En vooral… dat werken aan biodiversiteit leuk en spannend kan zijn!

Dinsdag 16 juni om 22u (na de laatste excursie) vindt het slotmoment van de Cursus Werk mee aan Biodiversiteit plaats in het Oratoriënhof in Leuven. De cursisten krijgen er hun leerbewijs overhandigd. Ook de bestuursleden en conservators van de afdelingen zijn hierop uitgenodigd.


Deze nieuwsbrief is bedoeld voor de actieve medewerkers, werkgroepen, beheerteams binnen de regionale vereniging NPOB. Deze nieuwsbrief verschijnt minstens éénmaal per maand vlak na de vergadering van de raad van bestuur NPOB (1° vrijdag van de maand), behoudens extra edities.

Indien u deze nieuwsbrief niet wenst te ontvangen, gelieve een mail te sturen naar christine.daenen@natuurpunt.be met vermelding 'Uitschrijven Nieuwsbrief'