nieuwsbrief

Nieuwsbrief NPOB

editie 16 mei 2008  

Regionale vereniging voor Natuur & Landschap

Steun Mooi Averbode Bos & Heide

 

Inhoud:
8 juni: Walk for Nature Dassenaarde Molenstede
In Averbode Bos & Heide wordt gewerkt aan een bos voor de toekomst
Op 14 dagen tijd reeds 1000 onderschrijvers 'steun@averbodebosenheide.be'
Aankondiging Natuur & Landschap 2008/2
18 mei: Wijgmaalbroekdag met ondertekening charter

8 juni: Walk for Nature in Dassenaarde Molenstede

Walk for Nature
Bolhuiskapelletje

Met de Walk op 8 juni willen we de schijnwerpers richten op Dassenaarde maar ook haar omgeving met in het bijzonder de gebieden Asdonk, Gerhagen, Averbode Bos & Heide en Houterenberg – waar een aantal wandelingen die dag naartoe leiden. Omwille van de oversteek naar de provincie Limburg vond afdeling Diest een bondgenoot, nl. de jonge Natuurpunt-afdeling Tessenderlo, om de dag op poten te zetten.
Het wordt een leuke drukke dag die al vroeg in de ochtend start met een vroege vogelwandeling maar er is ook aandacht voor de sportievelingen: de jogging wordt een succes!
Op het symposium willen we stilstaan bij het project rond biodiversiteit, en zullen we van de gemeenten Diest en Tessenderlo vernemen hoe zij lokaal hun steentje bijdragen tot het behoud en de ontwikkeling van biodiversiteit.
In de namiddag wordt er fiks gewandeld, zijn er landschapsposten die getooid worden door kunstwerken van leerlingen van de Hagelandse Academie voor Beeldende Kunst en zijn er allerlei activiteiten voor kinderen. Met de theatervoorstelling ‘das Bob’ willen we verwijzen naar het verleden van het gebied. Straatmuzikant ‘Hakke zonder Wakke’ zal de feestelijke dag in alle vrolijkheid afsluiten.

Tussen 12u00 en 19u00 uur vertrekt er tweemaal per uur een bus van en naar het station van Diest. Aan de stadskant van het station op het hele en halve uur, aan halte Cauwberg kwart over en kwart voor het uur.

Programma
Uitnodiging Symposium
Folder
Meer info: www.walkfornature.be

Provincie Vlaams-Brabant, partner voor meer en betere natuur De Walk for Nature wordt georganiseerd met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, partner voor meer en betere natuur.

In Averbode Bos & Heide wordt gewerkt aan een bos voor de toekomst: steun@averbodebosenheide.be

Steun Mooi Averbode Bos & Heide

Natuurpunt kreeg de opdracht en de enorme uitdaging om in Averbode Bos & Heide een gebied van 550 ha de natuurlijke waterhuishouding en de ontwaterde vennen te herstellen, heide terug kansen te geven en een deel van de bossen om te vormen van aanplantingen van Corsicaanse den naar inheems loofbos. Ook het inrichten van het gebied voor wandelaars, fietsers en ruiters en het behoud of herstel van het cultuurhistorisch erfgoed behoort bij de opdracht.
Om dit allemaal kunnen te realiseren zocht Natuurpunt steun bij Europa en de Vlaamse Overheid. Europa keurde een Life-project goed, de Vlaamse overheid sloot zich hierbij aan met een natuurinrichtingsproject. Tegen 2011 zal het project volledig afgewerkt zijn.
Averbode Bos & Heide wordt een gedifferentieerd bos, rijk aan belevingswaarde en vol van biodiversiteit. Rode lijstsoorten zoals nachtzwaluw, boompieper en boomleeuwerik zullen hier kortelings terug hun leefgebied hebben, en het vleesetende plantje zonnedauw, de klokjesgentiaan en beenbreek zullen terug bloeien.
Ook het verhogen van de toegankelijkheid voor de zachte recreant en natuurliefhebber vormt onderdeel van het project. Averbode Bos & Heide zal na de werken van een aantrekkelijkheid en schoonheid zijn te vergelijken met die van het grenspark De Kalmthoutse Heide of het Nationaal Park De Hoge Kempen met de Mechelse Heide, afgewisseld met grote boszones. De natuurinrichting betekent nu een reeks ingrepen met tijdelijk ongemak. Maar net als bij de verbouwing van een huis is zulk ongemak onvermijdbaar en gelukkig slechts tijdelijk. Daarna wacht ons een schitterend landschap
 
Wil jij ook aan de overheid laten zien dat je een hart hebt voor natuur en landschap? Stuur dan een mailtje naar: steun@averbodebosenheide.be en bezorg ons jouw naam en gemeente, dan voegen we je toe aan de steunlijst. 

Meer info: www.averbodebosenheide.be

Persbericht

Op 14 dagen tijd reeds 1000 onderschrijvers 'steun@averbodebosenheide.be'

Iets meer dan 14 dagen geleden werd de website www.averbodebosenheide.be gelanceerd om te informeren over de uitbouw van dit uniek bos- en natuurcomplex. In die korte tijd onderschreven meer dan 1000 mensen 'steun@averbodebosenheide.be.  De reacties op de oproep bewijzen dat de herstelwerken worden gedragen door een grote groep mensen. Doe mee en zend een mailtje met je naam en gemeente naar: steun@averbodebosenheide.be als steun voor het project

Natuur & Landschap 2008/2
N&L 2008/2 Cover

Eind mei verschijnt het zomernummer van Natuur & Landschap met daarin volgende onderwerpen:

N&L in actie
In Averbode Bos & Heide wordt gewerkt aan een bos- en natuurgebied met toekomst. Dat betekent een gebied met hoge biodiversiteit waarin een uitgestrekt bos afwisselt met heide, duinen en vennen. Een aantrekkelijk gebied vol leven waar er meer natuur te beleven valt. meer lezen

Hoofdartikel
Walk for Nature op 8 juni in Molenstede-Diest: Meer biodiversiteit na 10 jaar natuurbeheer in Dassenaarde.

Dassenaarde en omgeving wordt het decor van de tweede Walk for Nature anno 2008. Een beetje verborgen in de noordoostelijke uithoek van de provincie wordt dit gebied nu 10 jaar lang beheerd door Natuurpunt. Dat vertaalt zich in het behoud van het mooie, unieke landschap zo typisch voor de omgeving en de versterking van de natuurwaarden. Kom op 8 juni ontdekken hoe Natuurpunt hier actie voert voor meer biodiversiteit. meer lezen

Katern
Mooi Averbode Bos & Heide

Waarom natuurinrichting en ingrepen in Averbode Bos & Heide?
Biodiversiteit kleurt mee de rand van Kempen en Hageland
meer lezen

18 mei: Wijgmaalbroekdag met ondertekening Charter van de Biodiversiteit
Wijgmaalbroekdag

Natuurpunt Leuven organiseert op zondag 18 mei een Wijgmaalbroekdag en zorgt voor een gevarieerd aanbod van wandelingen en kinderactiviteiten waarin de natuur- en de cultuurhistorische facetten van het gebied en de dorpskern van Wijgmaal aan bod komen. De Leuvense Schepen van leefmilieu Mohamed Ridouani opent de dag door het Charter van de Biodiversiteit te ondertekenen. In deze overeenkomst tussen de stad Leuven en Natuurpunt engageert de stad Leuven zich om een actief natuurbeleid op te zetten, hiervoor beleidsplannen en doelstellingen voorop  te stellen, actief te werken aan de bescherming van kwetsbare of bedreigde soorten en biotopen zoals het Wijgmaalbroek.  meer lezen
Persbericht


Deze nieuwsbrief is bedoeld voor de actieve medewerkers, werkgroepen, beheerteams binnen de regionale vereniging NPOB. Deze nieuwsbrief verschijnt minstens éénmaal per maand vlak na de vergadering van de raad van bestuur NPOB (1° vrijdag van de maand), behoudens extra edities.

Indien u deze nieuwsbrief niet wenst te ontvangen, gelieve een mail te sturen naar christine.daenen@natuurpunt.be met vermelding 'Uitschrijven Nieuwsbrief'

naar boven