nieuwsbrief

Nieuwsbrief NPOB

editie 22 april 2008  

Regionale vereniging voor Natuur & Landschap

Steun Mooi Averbode Bos & Heide

 

Inhoud:
Succesvolle Walk for Nature in Herent
8 juni: Walk for Nature Dassenaarde Molenstede
In Averbode Bos & Heide wordt gewerkt aan een bos voor de toekomst
Kies mee voor een bos- en heidegebied vol met leven in een voor Vlaanderen uniek gebied
Landschapsworkshop: De Demervallei onthult haar geheimen

Succesvolle Walk for Nature in Herent

Walk for Nature

Walk for Nature Herent

De Walk for Nature in Herent was een groot succes. De dag begon om 7u00 met een vroege vogelwandeling. Om 10u30 kon de academische zitting met de voorstelling van het jubileumboek 'Kastanjebos en Molenbeekvallei: 25 jaar inzet voor meer natuur in Herent rekenen op een afgeladen volle zaal. Eerste spreker was professor Martin Hermy met een pleidooi voor het groene hart in Midden-Brabant. Vlaams Volksvertegenwoordiger Jos Bex, schepen van leefmilieu in Herent, gaf een toelichting over de gemeentelijke initiatieven op het vlak van biodiversiteit en hoe de Gemeente Herent consequent wil meewerken aan de realisatie van het Groene Hart van midden Brabant. Volgens Hugo Abts, voorzitter Natuurpunt Oost-Brabant, is Herent een voorbeeld voor andere gemeenten bij de actie 'Werk mee aan biodiversiteit'. Voor Hugo Abts is het 'groene hart van Midden-Brabant' met het Kastanjebos, het Silsombos, de Molenbeekvallei en ook Torfbroek een enorme troef voor deze streek met hoogkwalitatieve natuur in de kernstad Vlaanderen tussen Leuven en Brussel.
Walk for Nature Herent

De walk for nature was een hoogdag voor honderden wandelaars en fietsers. Voor de kinderen waren er activiteiten zoals een optreden van 'Petje de Clown' en 'Lowland games'. Doorlopend was er lekkere barbecue en drankjes. De muzikale animatie werd verzorgd door 'Alborea'. Peter Pol Goossen sloot de dag af met een prijsuitreiking. Er zijn in totaal 47 nieuwe leden gemaakt.

Provincie Vlaams-Brabant, partner voor meer en betere natuur De Walk for Nature verliep met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, partner voor meer en betere natuur en het gemeentebestuur van Herent.

 

8 juni: Walk for Nature in Dassenaarde Molenstede

Walk for Nature
Bolhuiskapelletje

Dassenaarde en omgeving wordt het decor van de tweede Walk for Nature anno 2008. Een beetje verborgen in de noordoostelijke uithoek van de provincie werd dit project ondertussen 10 jaar geleden opgestart door plaatselijke enthousiastelingen van Natuurpunt. Dat vertaalt zich in het behoud van het mooie, unieke landschap zo typisch voor de omgeving en in de versterking van de natuurwaarden.

Met deze Walk willen we de schijnwerpers richten op Dassenaarde maar ook haar omgeving met in het bijzonder de gebieden Asdonk en Houterenberg. Omwille van de oversteek naar de provincie Limburg vond afdeling Diest een bondgenoot, nl. de jonge Natuurpunt-afdeling Tessenderlo, om deze dag op poten te zetten.

De dag begint met een vroege vogelwandeling en een jogging voor de sportievelingen. Op het symposium willen we stil staan bij het project rond biodiversiteit, en zullen we van de gemeenten Diest en Tessenderlo vernemen hoe zij lokaal hun steentje bijdragen tot het behoud en de ontwikkeling van biodiversiteit. In de namiddag wordt er gewandeld, zijn er landschapsposten en zijn er allerlei activiteiten voor kinderen.

Programma
Meer info: www.walkfornature.be

Provincie Vlaams-Brabant, partner voor meer en betere natuur De Walk for Nature wordt georganiseerd met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, partner voor meer en betere natuur.

In Averbode Bos & Heide wordt gewerkt aan een bos voor de toekomst
steun@averbodebosenheide.be

Steun Mooi Averbode Bos & Heide

Het gebied Averbode Bos & Heide is een uniek natuurgebied met grote ontwikkelingskansen voor bos- en natuurversterking en als leefgebied voor zeldzame flora en fauna. Dit wordt gerealiseerd door een Natuurinrichtingsproject. Hierdoor verhoogt ook de belevingswaarde en de toegankelijkheid voor de natuurbelever en zal dit ongetwijfeld bijdragen aan de toeristische aantrekkelijkheid van de streek. In dit gebied wordt momenteel gewerkt aan de omvorming van een aantal van de donkere corsicaanse naaldbossen naar een meer gevarieerd bosgebied afgewisseld met heide en vennen. Dit gebeurt met steun van een Europees Life project. Dit is een door de Europese commissie ondersteund natuurinrichtingsproject om te komen tot het herstel van Europees belangrijke leefgebieden voor bedreigde soorten en ecosystemen. Deze Corsicaanse naaldbossen worden voor een deel omgevormd naar wintereiken-beukenbossen en zomereiken-berkenbossen en meer open naaldbos met ongelijkjarige opbouw en grote diversiteit. De voorheen sterk verlaagde waterhuishouding wordt hersteld waardoor ook vennen terug spontaan totstandkomen. Averbode Bos & Heide wordt een bos-, heide- en vennencomplex vol met leven. Rode lijstsoorten zoals nachtzwaluw, boompieper en boomleeuwerik zullen hier kortelings terug hun leefgebied hebben maar ook het vleesetende plantje zonnedauw, de klokjesgentiaan en de ruige anjer zullen terug bloeien. Dit geheel zal een hoge belevingswaarde hebben te vergelijken met het grenspark De Kalmthoutse Heide of het Nationaal Park De Hoge Kempen met de Mechelse Heide. De natuurinrichting betekent nu een reeks ingrepen met tijdelijk ongemak. Maar net als bij de verbouwing van huis is zulk ongemak tijdelijk en onvermijdbaar.  meer lezen 

steun@averbodebosenheide.be 
Zie ook de powerpointpresentatie

Staf Aerts (NP Grote Nete) en Luc Vervoort (NP Oost-Brabant): Kies mee voor een bos- en heidegebied vol met leven in een voor Vlaanderen uniek landschap.

Natuurpunt kreeg de opdracht en de enorme uitdaging om in Averbode Bos & Heide een gebied van 550ha waar er 150 jaar lang aan economische bosbouw werd gedaan weer natuur en een fraai landschap tot stand te brengen. Dit gebeurt door de natuurlijke waterhuishouding en de ontwaterde vennen te herstellen, vleksgewijze heide terug kansen te geven en een deel van de bossen op termijn om te vormen van aanplantingen van corsicaanse den naar inheems loofbos. Een ander deel van de naaldbossen zal ook op lange termijn als landschapsbeeld behouden blijven.
Ook het inrichten van het gebied voor wandelaars, fietsers en ruiters behoort bij de opdracht. Voor hen wacht een meer afwisselend, meer beleefbaar en avontuurlijker gebied.

Om dit allemaal kunnen te realiseren zocht en vond Natuurpunt steun bij Europa en de Vlaamse Overheid. Europa keurde een Life project goed, de Vlaamse overheid sloot zich hierbij aan met een natuurinrichtingsproject. Tegen 2011 zal het project volledig afgewerkt zijn. Alle grote inrichtingswerken roepen bij sommige mensen weerstand op en dit is niet anders bij de herinrichting van Averbode Bos & Heide.

We hebben jullie steun voor een mooi Averbode Bos & Heide nu nodig om aan de overheid te laten zien dat er wel Vlamingen zijn die een hart voor natuur en landschap hebben, die kiezen voor een bosgebied afgewisseld met heide en schitterende vennen waar de boomvalk jaagt op libellen en waar ze in de avondschemering de nachtzwaluw terug zullen horen roepen. Zend nu een mailtje naar:

steun@averbodebosenheide.be
Vul je naam en gemeente in en ondersteun de natuurinrichting.

Meer info: www.averbodebosenheide.be

Landschapsworkshop: de Demervallei onthult haar geheimen

Ben je nieuwsgierig aangelegd?  Wil je het verhaal ontdekken achter de natuur en het landschap die je ziet? Dan is deze workshop iets voor jou! We starten met een avondwandeling in de geheimzinnige Demerbroeken tussen Zichem en Testelt. Daarna maken we kennis met de Demervallei aan de hand van landschapsfoto’s. Op de excursies verkennen we samen met bekwame gidsen de Demervallei te voet en met de fiets waarbij zowel de bijzondere natuur als de cultuurhistorische aspecten van het landschap aan bod komen. Hoogtepunt van de workshop is de landschapsdag, waarna we bij een hapje en een drankje de workshop afsluiten.

Voor wie?
Deze workshop is bedoeld voor iedereen (vanaf 18 jaar) met interesse voor de natuur, landschap en (volks)verhalen. Er is geen voorkennis vereist. (max. 20 personen) 

Data
De workshop bestaat uit een reeks van 9 sessies en gaat door op dinsdag van 19u30 tot 22 en op zaterdag/zondag van 14u-17u.
6, 13, 17 en 27 mei,  3, 7 en 17 juni, 7 en 23 september 

Locatie
Bezoekerscentrum Huize Ernest Claes, E. Claesstraat 152, Zichem 

Prijs
Leden Natuurpunt : 10 €
Anderen : 30 €

Inschrijven
Via mail: manu.vlaeyens@natuurpunt.be of 013-32 63 60 of 0473-94 16 08.


Deze nieuwsbrief is bedoeld voor de actieve medewerkers, werkgroepen, beheerteams binnen de regionale vereniging NPOB. Deze nieuwsbrief verschijnt minstens éénmaal per maand vlak na de vergadering van de raad van bestuur NPOB (1° vrijdag van de maand), behoudens extra edities.

Indien u deze nieuwsbrief niet wenst te ontvangen, gelieve een mail te sturen naar christine.daenen@natuurpunt.be met vermelding 'Uitschrijven Nieuwsbrief'

naar boven