Nieuwsbrief NPOB
editie 8 april 2014
Regionale vereniging voor Natuur en Landschap

De natuur in jouw testament?

Oproep Thematische excursies beheerde natuurgebieden

Volgende Focusactiviteiten: april en mei

Bijencarrousels (Provincie Vlaams-Brabant)

Oproep voorstellen locatie voor AV 2015: welke afdeling nodigt de Algemene Vergadering uit in 2015? Lees meer...

 

De natuur in jouw testament?


 

Vroeg of laat ga je beseffen dat je ook na dit leven nog veel kan betekenen.

Daarom zijn er alsmaar meer mensen bereid om een goed doel zoals Natuurpunt op te nemen in hun testament. Met die inkomsten kan Natuurpunt heel wat extra natuur aankopen en veilig stellen. Erfenissen zijn dus van groot belang als we onze natuurgebieden willen behouden voor de volgende generaties.

Er bestaan verschillende formules. Het systeem van duolegaten bijvoorbeeld is zowel voor het goede doel als voor je erfgenamen een interessante formule. Zeker als je erfgenamen verre familieleden zijn of zelfs mensen met wie je geen familieband hebt. Met dit systeem betalen zij immers geen torenhoge successierechten.

Donderdag 24 april: kom naar onze infosessie in Tienen of Leuven, lees meer...

 

Thematische excursies Beheerde Natuurgebieden, een warme oproep! 

Beheerde natuurgebieden, hefboom voor biodiversiteit en koesterburen.

Natuurbeheerders kunnen steeds leren van elkaar. Om het hefboomeffect te versterken is het leerrijk om bij elkaar op verkenning te gaan. Elk beheerteam gaat regelmatig eens het natuurbeheer op terrein bekijken en evalueren. Daarom een oproep, nodig de andere teams uit voor een thematische excursie in je natuurgebied(en).

Geef snel jouw thematische beheerexcursies door. Zo kunnen de andere teams inpikken op jouw excursie(s), zie agenda...

Hier alvast enkele thematische excursies van regio Zuidoost-Brabant:

Vrijdag 18 april 2014: beheerexcursie Zwarte Bos, Bierbeek, 19u30
Donderdag 15 mei 2014: beheerexcursie Meldertbos, Hoegaarden/Meldert, 19u30
Donderdag 22 mei 2014: beheerexcursie Velpevallei, Glabbeek/Bunsbeek, 19u30
Donderdag 29 mei 2014: beheerexcursie Weterbeek, Bierbeek, 19u30
Vrijdag 20 juni 2014: beheerexcursie Snoekengracht, Boutersem, 19u30

 

Focusactiviteiten april-mei 2014

Zondag 13 april 2014

Vroege vogels in de Paddepoel in Glabbeek, gevolgd door ontbijt

Het Natuur.gebied Paddepoel werd de laatste jaren door Natuurpunt Velpe-Mene ontwikkeld tot een uniek natuurgebied, met zijn doorstroommoeras, bloemrijke graslanden, ruigtes, bosjes en struwelen.

De oude Paddepoel is één van onze mooiste schraalgraslanden met blauwe knoop, tormentil, karwijselie en nog veel meer zeldzaamheden. In het Scholbemdbos bloeit een rijke voorjaarsflora met een wit tapijt van bosanemonen. Zo divers is dit gebied dat verschillende vogelsoorten er hun plekje vinden. Het voorjaar is de uitgelezen periode om die vogels te komen ontdekken, want om een partner te strikken zijn veel vogels dan vooral bezig met opvallen. De geelgors zingt uit volle borst zijn typische verleidingsdeuntje. De wulp jodelt er op los in de natte graslanden in de Velpevallei en de roodborsttapuit wipt opgewonden van de ene naar de andere weidepaal. In april passeren er tal van water- en waadvogels die tijdens hun lange trek naar het hoge Noorden graag even halt houden in de Paddepoel om er op krachten te komen en te eten.
Na de boeiende vroege vogelwandeling is er mogelijkheid om te genieten van een zeer uitgebreid en heerlijk Hagelands ontbijt voor de democratische prijs van € 9 voor volwassenen, € 5 voor kinderen (-16 jaar), en dit in het parochiecentrum Bunsbeek (naast de kerk). Het ontbijt staat ook open voor niet-wandelaars!
Wie niet vroeg uit de veren kan, krijgt na het ontbijt om 12u00 nog de kans om, samen met een gids, het natuurgebied de Paddepoel te verkennen.
Inschrijven voor het ontbijt is noodzakelijk (zie hieronder). De opbrengst gaat integraal naar het reservatenfonds project 3397 voor de verdere uitbouw van het complex Paddepoel-Velpevallei.

Afspraak:
• Vroege vogelwandeling: kerk van Bunsbeekdorp om 7u00. Einde omstreeks 9u30
• Ontbijten in PC Bunsbeek: vanaf 8u00 tot 12u00, langer nakaarten kan
• Vertrek Paddepoelwandeling: 12u00, PC Bunsbeek
• Inschrijven voor het ontbijt: tot en met zaterdag 20 april, uiterlijk 14u00 via Mark Vanherberghen, 0494 15 97 37 of mark.vanherberghen@gmail.com of Michel Reniers, mich.reniers@telenet.be
Info: Peter Collaerts, 0477 37 04 50, peter.collaerts@scarlet.be
www.natuurpuntoostbrabant.be/docs/velpe-mene2014413-paddepoel.htm


Paasmaandag 21 april 2014

Natuurspeurdertjes: Tiense koesterburen. Kinderactiviteit in natuurgebied Rozendaalbeekvallei

In de Rozendaalbeekvallei kunnen avontuurlijke natuurspeurdertjes heel wat verborgen leuke geheime hoekjes ontdekken. Via allerlei (groeps)spelletjes en zoektochtjes leer je het gebied en de Tiense koesterburen kennen.

En wie vist er als eerste een waterschorpioen uit de poel? Wie schrikt er niet voor terug om een pad of kikker vast te nemen? Mogelijk sluipt een hazelworm onder je voeten… kunst is om deze te ontdekken!
Waarschijnlijk kom je deze namiddag niet door zonder ‘modderbad’, dus laarzen en kleren die vuil mogen worden, zijn aanraders!
Snel inschrijven is de boodschap, want traditiegetrouw is deze activiteit binnen de kortste keren volzet. Inschrijven kan vanaf 17 maart. Geschikt voor kinderen van het 2de tot het 6de leerjaar.

Afspraak: 13u30 (tot 17u30), Natuur.huis De Gors, Metselstraat 75, Vissenaken
Inschrijven: www.velpe-mene.be/tienen/natuurspeurdertjes-20140421.htm
Info: Luc Nagels, 0495 33 42 09, luc.nagels@natuurpunt.be


Zondag 27 april 2014

Vogels in Lubbeekse Nesten

Dé dag voor iedere vogelaar van 3 tot … jaar!

Activiteiten: vroege vogelwandeling(en) met nadien uitgebreid ontbijt, symposium met toespraken en ondertekening Charter voor Biodiversiteit door Burgemeester en Schepen van milieu, uitgave boek ‘Kleine Zangvogels’ over de Lubbeekse vogelwaarnemingen van gewezen notaris Pierre Halflants tussen 1925 en 1990, doorlopend bezoek infostands, kinderanimatie, vertelhoek, schminken, kleurwedstrijden, knutselstanden uilenmaskers, uilenpuzzels, braakballenpluizen, tentoonstelling en verkoop werkjes van de Lubbeekse scholen, vrijlaten gerevalideerde vogels en/of zoogdieren door het Vogelopvangcentrum, nestkasten timmeren, drank- en eetstand,…

Programma:

 • 07u00: Vroege vogelwandeling(en) in en rond de Lubbeekse natuur. Eén van de gidsen is Luc De Meersman, auteur van het boek ‘Wat zingt daar?’
 • 09u30 tot 10u45: mogelijkheid om te ontbijten
 • 11u00: Symposium inbegrepen de ondertekening van het Charter voor biodiversiteit door de burgemeester en de schepen van milieu van Lubbeek.
  Er wordt een nieuw boek ‘Kleine Zangvogels’ boven de doopvont gehouden. Gewezen notaris Pierre Halflants (1899-1992) beschrijft in zijn boek 48 vogelsoorten. In het boek staan ook uittreksels van zijn notaboekjes, waarin hij tussen 1925 en 1990 zijn waarnemingen noteerde.
 • Na de vroege vogelwandeling en het symposium kan men tot 18u00 doorlopend de standen van de deelnemende organisaties bezoeken. De kinderen van de Lubbeekse scholen stellen hun werkjes ten toon en te koop. Kinderanimatie, vertelhoek, schminkstand zijn voorzien. Het VOC zal die dag in beslag genomen en gerevalideerde vogels of zoogdieren vrij laten. Er zijn doorlopend drank- en eetstandjes.
  Belangrijk: vooraf inschrijven (uiterlijk tot 20/04/2014) is gewenst voor deelname aan de vroege-vogelwandeling en/of symposium.
  Voor het ontbijt is inschrijven noodzakelijk.
  Het boek van Pierre Halflants wordt op het evenement aangeboden aan € 15. Bij voorintekening betaal je slechts € 12.

Afspraak: vanaf 7u00 tot 18u00, Kasteeldomein Halflants, Gellenberg 93, Lubbeek
Info en inschrijvingen: Benny L’Homme, 0486 02 06 27, info@natuurpuntlubbeek.be of www.natuurpuntlubbeek.be


Zondag 27 april 2014

Erfgoeddag: Natuur en erfgoed in Het Bolwerk van Zoutleeuw

In de Getevallei in Zoutleeuw ligt het kleine Natuur.gebied, Het Bolwerk. Zoals de naam het zegt, lag daar eertijds een citadel. Op deze Erfgoeddag geven we rendez-vous in Zoutleeuw voor een symposium over en een bezoek aan de site van de citadel. Het agentschap Onroerend Erfgoed presenteert er de resultaten van het archeologisch onderzoek en Natuurpunt Oost-Brabant stelt er haar Natuurpunt Oost-Brabant NPOB Werkgroep Natuur en Erfgoed voor. Waar kan dit beter dan in Het Bolwerk, het Natuur.reservaat bovenop de resten van de citadel, waar erfgoed en natuur samengaan.

Programma

 • 14u00: Symposium in de bovenzaal van de lakenhalle, Grote Markt, Zoutleeuw
  • Verwelkoming door de stad Zoutleeuw
  • De historische betekenis van de Spaanse Citadel voor Zoutleeuw door de Vrienden van Zoutleeuw
  • Resultaten van het archeologisch onderzoek door de Antea-Group
  • Erfgoed in relatie met natuur door Natuurpunt Oost-Brabant
 • 15u00 tot 17u00: aansluitend wandeling naar en door de locatie. Begeleiding: Vrienden van Zoutleeuw en Natuurpunt Oost-Brabant
 • 17u00: afsluitende drink in de lakenhalle
 • 14u00 tot 17u00: vrij bezoek van het publiek aan Het Bolwerk voor wie niet deelneemt aan het symposium

Parkeren: Grote Markt en pijlen volgen naar Het Bolwerk
Info: Nicole Smeyers, 0497 43 40 87, nsmeyers@skynet.be - www.natuurpuntoostbrabant.be/docs/gete-velpe2014427-bolwerk.htm


Focusactiviteiten mei 2014

 • Donderdag 1 mei 2014: Schapentocht naar de Mollekensberg in Herent (meer)
 • Zaterdag 3 en zondag 4 mei 2014: Dubbelactiviteit Orchideeën kijken in Aardgat (Tienen) en Snoekengracht (Boutersem) (meer)
 • Zondag 11 mei 2014: Natuur en erfgoedwandeling Antitankgracht en Kasteel van Roost in Haacht (meer)
 • Vrijdag 16 mei 2014: Feestelijke opening van het Natuurpunt Wandelpad in Zaventem (meer)
 • Zondag 18 mei 2014: Orchideeën kijken in Papenbroek (Bekkevoort)
 • Zondag 18 mei 2014: 20 jaar natuurbeheer in het Wijgmaalbroek, grootste Natuur.gebied van de stad Leuven viert feest
 • Zondag 25 mei 2014: Tweede Natuur- en Erfgoedwandeling 'De Dijle levend door Leuven'
 • Zondag 25 mei 2014: Ontdek natuur en landschap in de Getevallei
   
 

Provincie Vlaams-Brabant: Bijencarrousels 

SYMPOSIUM

Bijencarrousels

Donderdag 24 april van 9u15 tot 16u00 in Pamel
Dinsdag 6 mei van 9u15 tot 16u00 in Landen

De derde koestercarrousel staat volledig in het teken van solitaire bijen, honingbijen en andere insecten.
U ontmoet er collega’s en wisselt ervaringen uit over uw acties rond biodiversiteit en koesterburen.
Bent u benieuwd naar wat u kan doen om de bijen te koesteren? Laat u dan inspireren op deze bij-zzzondere koestercarrousel!

PROGRAMMA

 • 09u15: Ontvangst met koffie
 • 09u30: Uitdagende uitnodiging
 • 10u00: Werkwinkels, lezingen, excursies
  en andere activiteiten
 • 12u15: Lunch
 • 13u00: Laat uw plannen adviseren in de BAR
  (Bijen Advies Ruimte)
 • 13u45: Werkwinkels, lezingen, excursies
  en andere activiteiten
 • 15u45: Uitreiking Koestersterren en Gulden Bie 2013 door gedeputeerde voor leefmilieu Luc Robijns en gedeputeerde voor landbouw Monique Swinnen
 • 16u00: Receptie
 

VOOR WIE?

 • Iedereen die tijdens de voorbije jaren acties voor de koesterburen (in het algemeen) of bijen in het bijzonder organiseerde of van plan is om dit te doen: gemeenten, verenigingen, scholen, bedrijven, landbouwers

WAAR EN WANNEER?

Donderdag 24 april 2014, 9u15 tot 16u00
Provinciaal Proefcentrum voor Kleinfruit Pamel (PPK), Molenstraat 26 - 1760 Roosdaal
>>> Bekijk hier het volledige programma

Dinsdag 6 mei 2014, 9u15 tot 16u00
Aulnenhof, Walshoutemstraat 74, 3401 Landen
>>> Bekijk hier het volledige programma


De bijencarrousel kadert binnen het project Koesterburen en is een initiatief van de provincie Vlaams-Brabant

 
 

Deze nieuwsbrief is bedoeld voor de actieve medewerkers, werkgroepen, beheerteams binnen de regionale vereniging NPOB. Deze nieuwsbrief verschijnt minstens eenmaal per maand vlak na de vergadering van de raad van bestuur NPOB (1° vrijdag van de maand), behoudens extra edities.

Indien u deze nieuwsbrief niet wenst te ontvangen, gelieve een mail te sturen naar npob@natuurpunt.be met vermelding 'Uitschrijven Nieuwsbrief'