Verklaring van Zoutleeuw

Natuur en Landschap als kans voor een streek
Inzet voor Natuur en Landschap als kans voor de mensen
Uitbouw van natuurgebieden als efficiënte hefboom voor meer natuur en verbinden van natuur met natuur, natuur met landschap en natuur en landschap met mensen.

Natuurpunt Oost-Brabant, regionale vereniging voor Natuur en Landschap, werkt vanuit een model dat natuur en landschap een kans is voor een streek. Een gevarieerd en kleurrijk landschap met daarin verweven de natuurelementen en natuurgebieden geven een identiteit. Ze zijn niet alleen belangrijk voor de biodiversiteit maar ook als een cultuurhistorisch gegeven. Deze herkenningspunten maken een streek aantrekkelijk en beleefbaar. Natuur en Landschap voor en met iedereen is dan ook het uitgangspunt. Daarom proberen we mensen van ter plekke kansen te geven om zelf mee te werken aan de uitbouw van duurzame natuur, en om natuur en het landschap te beleven.

Natuurpunt Oost Brabant doet dit via een kansenbeleid. Enerzijds worden de afdelingen, de kernen en de reservatenteams geresponsabiliseerd om zelf de handen uit de mouwen te steken om waardevolle natuur in hun omgeving duurzaam te maken en een toekomstgericht beheer en veiligstelling te realiseren. Dit gebeurt door vrijwillige verwerving met inzet van vrijwilligers, niet alleen voor prospectie, sensibilisatie, opzoekings- en inventarisatiewerk maar ook voor het bijeenbrengen van de restfinanciering en nog meer achteraf voor het beheer.

Het belang van verwerving van natuurgebieden in functie van duurzame veiligstelling, van een optimale biodiversiteit en voor de beleefbaarheid van de mensen uit de buurt én van verder weg kan niet worden overschat. In deze gebieden is natuur en natuurbeleving voor iedereen hoofdfunctie. Het verschil is duidelijk zowel naar toegankelijkheid, inrichting, landschapsbeeld. Geen borden verboden toegang, geen schreeuwende en dreigende jachtopzichters, geen gifeieren, klemmen of schietgeweren, geen diepe ontwatering, geen bemesting, meststoffen, pesticiden, geen omzetting van graslanden naar maisakkers, geen vertuining of week-endverblijven: wel plaats voor biodiversiteit, voor iets ruigere natuur, voor spontane processen, voor onthaasting, voor gezondheid, voor wandelen en voor zijn. Voor de mensen uit de buurt, uit de streek, voor de mensen nu en voor de mensen morgen. Een plaats voor verwondering en ontdekking.

Maar ook qua mogelijkheden tot meekoppeling met integraal waterbeleid, landschapsbeleving en milieuvriendelijk recreatief medegebruik maken deze gebieden het verschil. Minder erosie, ruimte voor rivieren.

Binnen het werkingsgebied van NP0B zijn er een 90-tal projecten met een totale oppervlakte van meer dan 1500 ha die vanuit deze benadering en dit concept ingevuld worden. In 2005 konden in het werkingsgebied NPOB meer dan een 100-tal ha extra verworven worden als natuur van en door iedereen.
En dan al die inzet en lokale en regionale betrokkenheid van mensen en teams! Gaande van het waardegeven door mensen aan ‘extensieve’ delen van hun landschap tot het waardegeven aan landschapselementen en overhoeken: allemaal dingen die tot voor kort waardeloos waren en enkel wachtten op ontginning en economische valorisatie. Ook dat is een Copernicaanse omwenteling: waarde geven aan natuur en landschap, die onze zorg en inzet waard zijn, die we als mens en samenleving mogen beheren en hiervoor verantwoordelijk zijn.
Inzet ook voor de talrijke werkdagen vrijwillig natuur- en landschapsbeheer, voor de geleide bezoeken en de medewerking aan educatief natuurbeheer..
Inzet door het actief bestuderen van natuur, van waarnemen tot monitoren: van het genoegen zich zinvol te kunnen inzetten tot het genoegen van weten én begrijpen of van beleven én rust vinden.

In 2005 realiseerde Natuurpunt Oost-Brabant een netto-ledengroei van bijna 15 %, en met een netto-groei van 870 nieuwe leden sprongen we tot bijna 7000 leden. Dit is geen eenmalig feit, maar het derde opeenvolgende jaar dat we een belangrijke groei kennen. Het bewijst dat onze aanpak gedragen en geapprecieerd wordt. Het bewijst ook dat er in de samenleving een basisstroom aanwezig is die openstaat voor vrijwillig engagement. Wij hebben de indruk dat ook hier een nieuwe positieve wind waait. Recent bleek trouwens dat het engagement bij de jeugdbewegingen terug in de lift zit. Dit gaf aanleiding tot krantenkoppen: ‘Jongeren willen weer engagement opnemen’ en editorialen met als titel: ‘Op de goede weg’ en conclusies: ‘ Er zijn zelfs anno 2006 jongeren die zich belangenloos willen inzetten in verenigingsleven en hierbij engagement koppelen aan bekwaamheid en efficiency en hierdoor een krachtig signaal geven tegen het ‘me, myself en I-verhaal’.

Met die kennis, inzet en deskundigheid wil NPOB ook bijdragen aan het maatschappelijk debat over de vormgeving van de ruimte. Door het inbrengen van de verzamelde gegevens en inzichten en door deelname aan het overleg in de betrokken organen samen met de andere actoren terzake wil de vereniging wegen op de besluitvorming.

Daarom hebben we er vertrouwen in dat we ook in 2006 met de afdelingen krachtig aan de uitbouw van de natuurbeweging en aan vele concrete natuurprojecten en sensibilisatiecampagnes in Oost- en Midden- Brabant zullen kunnen werken, en dit op een manier die goed is voor de streek en de mensen die er wonen en ook vreugde geeft aan al de mensen die zich hiervoor inzetten.


Het specifieke aan het NPOB model
NPOB wil binnen een regio het Natuurpunt-model invullen, uitwerken en verbijzonderen. NPOB vertrekt van een concept van werken aan betrokkenheid, openheid en vernieuwing, van de samenleving betrekken bij de werking rond de natuurgebieden, van een natuurgebied situeren binnen een landschap en een samenleving, van mensen en groepen kansen geven om zelf mee aan natuur en landschap in hun buurt te werken, van aanwezigheid en dialoog, promoten van natuur en landschap als kans voor een streek, promoten van het NP-model om mensen zelf mee te laten werken aan de verbetering van leefmilieu, van promoten dat inzet voor natuur en landschap zingevend kan zijn voor mensen en dus niet alleen een kans is voor een streek maar ook voor de mensen die hierrond willen werken.


Verklaring van Zoutleeuw, Unaniem goedgekeurd op de Algemene Vergadering Natuurpunt Oost- Brabant, Regionale vereniging voor Natuur en Landschap in Oost en Midden Brabant,
zaterdag 18 februari 2006

naar boven